Aśka Adamiecka ma lat 17. Gotuje, tylko jeśli musi. Woli, zamiast stać przy garach, wyprawę do szkolnego bufetu na porcję ruskich pierogów. I od razu dodaje, że kiedy była młodsza, pierogi musiały być odsmażone, teraz woli gotowane.
– W weekendy, kiedy mama gotuje obiady, chętnie naciągam ją na usmażenie kotletów de volaille. Pycha!
Kiedy musi sama przygotować obiad, najczęściej robi makaron z warzywami i mięsem. Dlatego pilnuje, by w domu był zawsze zapas jej ulubionego makaronu: Bucatini nr 5.
– Jestem fanką KFC – śmieje się. – Od czasu do czasu sama smażę kurczaki, takie jak Kentucky Fried Chicken. Nawet nieźle mi wychodzą.
Po wyprawie na Ukrainę (w ramach programu Mogiłę pradziada ocal od zapomnienia), zasmakowała w kuchni tego kraju. – Niebo w gębie – mówi z zachwytem. – Te czebureki, nawet placki ziemniaczne są inne, niż te nasze....
Czebureki ukraińskie, czyli niebo w gębie
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki wody
- łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju,
- 2 żółtka, 5 szklanek mąki, 2 łyżki spirytusu
Składniki na farsz:
- 60 dag mięsa mielonego
- 1/2 posiekanej cebuli , 2/3 ząbki czosnku
- pół ostrej, czerwonej papryczki
- przyprawy smaku, takie, jakie najbardziej lubimy
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zagotowania wody z olejem, cukrem i solą, kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i jednym ruchem wsypujemy dwie szklanki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygnie, dodajemy dwa żółtka (białek nie wyrzucamy), spirytus oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz: szklimy cebulę, dodajemy mięso i przyprawy, a następnie przesmażamy. Dodajemy papryczkę i rozdrobniony czosnek. Ciasto wałkujemy (tak jak na pierogi), wycinamy spore kółka (np. za pomocą deserowego talerzyka), nakładamy farsz i zlepiamy czebureki (brzegi smarujemy białkiem). Smażymy je na głębokim, rozgrzanym oleju, aż będą zrumienione, po wyjęciu odsączamy je z tłuszczu, kładąc je na papierowym ręczniku. Smacznego!
Szybki makaron z mięsem i warzywami
Składniki:
- 1/4 opakowania dowolnego makaronu (ja najbardziej lubię Bucatnini nr 5)
- mięso (może być pojedynczy filet z kurczaka)
- spora cebula, ząbek czosnku
- 2-3 pomidory, papryka (jeśli ktoś lubi, można dodać inne warzywa, np. cukinię lub brokuły)
- sól, pieprz
- zioła do smaku (najchętniej dodaję odrobinę świeżego tymianku, mięty i bazylii)
- żółty ser (proponuję starty parmezan)
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron (w sporym garnku) zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w krążki lub piórka, paprykę w paseczki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Mięso kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso, następnie paprykę i pomidory. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do garnka. Kiedy mięso w warzywami będzie gotowe (pomidory powinny puścić sok), przekładamy całość do garnka z makaronem, dodajemy żółty ser i mieszamy. Całość dusimy jeszcze chwilę i wykładamy na talerz. Smacznego!
Stripsy z kurczaka na wzór KFC, najważniejsza jest panierka!
Składniki:
- podwójna kurza pierś
- szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- składniki na ciasto naleśnikowe:
- jajko
- szczypta soli i pieprzu cayenne, solidna szczypta słodkiej papryki
- 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mleka
- oraz mąka pszenna i olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Umyte filety z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski, solimy i posypujemy pieprzem cayenne, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – miksujemy wszystkie składniki, aż masa będzie gładka (bez grudek). Ciasto powinno być gęste i dobrze napowietrzone (pęcherzyki powietrza na powierzchni). Gotowe ciasto wlewamy do miski z mięsem i dokładnie mieszamy, każdy kawałek powinien być dokładnie oblepiony ciastem. Przesiewamy mąkę (mniej więcej 2 szklanki) i przesypujemy ją do pojemnika, do którego wkładamy po kilka kawałków mięsa. Potrząsamy pojemnikiem, tak by mąką dokładnie je pokryła. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokiej patelni na złoty kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!
Wiosenny deser, czyli owoce z bitą śmietaną
Składniki:
- owoce ( truskawki lub borówki amerykańskie)
- opakowanie śmietanki 30 proc.
- cukier puder (do smaku)
- tarta czekolada
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i dokładnie suszymy. Nakładamy do pucharków lub miseczek. Schłodzoną śmietanę ubijamy (można ręcznie, ale wygodniej to robić mikserem). Jeśli ktoś lubi, podczas ubijania śmietany może dodać do niej cukru pudru. Kiedy śmietana jest sztywna, nakładamy ją na owoce w pucharkach. Deser możemy posypać tartą czekoladą i ozdobić listkiem mięty. Smacznego!
Uwaga! Nie należy przedobrzyć z ubijaniem, bo zamiast słodkiego deseru dostaniemy słodkie masło (wiem to z własnego doświadczenia).