Kolorowe gotowanie z kukurydzą
Zanim ostatecznie pożegnamy lato, zanim Planty zaczną zachwycać cała feerią kolorowych liści, namawiam do kolorowego gotowania! Dziś w roli głównej pyszna, złocistożółta, chrupiąca, kukurydza w kolbach! Właśnie we wrześniu smakuje najlepiej! Smacznego!
Kolby kukurydzy z masłem ziołowym
Składniki: 4 kolby kukurydzy, 100g miękkiego masła, do wyboru: pęczek pietruszki, koperku, kolendry, 4 ząbki czosnku, mała papryczka chili, sól, pieprz.
Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć kolby kukurydzy (obrane z liści i „wąsów”) gotuj od 5 do 7 minut, aż ziarna kukurydzy zrobią się miękkie (do wody nie dodawaj soli, bo wtedy kukurydza stwardnieje). W mikserze wymieszaj masło z twoim ulubionym składnikiem, dodaj sól, pieprz do smaku. Gorące kolby podawaj z masłem!
Placki z kukurydzą
Składniki: 100g mąki pszennej, 50g mąki kukurydzianej, 2 jaja, 60g tartego żółtego sera, 400g kukurydzy, 1 czerwona papryka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Paprykę przekrój, pozbądź się środka, drobno pokrój. Kukurydzę zmiksuj z jajami i mąką. Powinieneś uzyskać gęstą masę. Następnie wrzuć paprykę dopraw do smaku i smaż małe placki. Podawaj z kwaśną śmietaną i pietruszką.
Zupa z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego
Składniki: 3 kolby kukurydzy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 puszki mleka kokosowego, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki drobno pokrojonej trawy cytrynowej, pieprz cytrynowy, chili, kolendra, sól
Przygotowanie: Cebulę, czosnek, chili i trawę cytrynową drobno pokrój. Kolbę kukurydzy ustaw pionowo, za pomocą ostrego noża oddziel ziarna. W rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej chilli, czosnek, trawę cytrynową i cebulę i kolby bez ziaren, po chwili dodaj mleko i mleko kokosowe, zagotuj, wrzuć ziarna kukurydzy, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij niejadalne kolby kukurydzy, a resztę zupy zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku, podawaj z kolendrą.