Tydzień temu obiecaliśmy coś na słodko. Hekele były co prawda dobre, ale śląskie desery to jest dopiero przysmak. Dziś Maria Ożga przedstawia przepis na pyszną szpajzę.
Szpajza to deser wykonany z galaretki, soku owocowego z kompotu, białek jaj kurzych i cukru. Połączone składniki tworzą jednolitą piankę, którą podaje się na półmisku. Powinna być udekorowana bitą śmietaną i owocami. Szpajza na całym obszarze Górnego Śląska jest jednym z najpopularniejszych deserów, szczególnie przy uroczystościach rodzinnych (np. wesela, komunie, roczki itp.). Szpajza znana była zapewne od końca XIX w, a szczególnie popularna stała się w XX w. Tradycyjnie deser ten robiono przede wszystkim o smaku cytrynowym, robi się również szpajzę wiśniową, agrestową i czekoladową.
Szpajza
Składniki i gramatura (z uwzględnieniem ilości porcji) 5 porcji:
5 jajek
Cukier ok. 5 łyżek
5 łyżeczek żelatyny w proszku
Szklanka wody
Sok z jednej cytryny
tabliczka czekolady
Składniki na biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę do momentu, aż cukier będzie całkowicie roztarty. W międzyczasie rozpuścić w szklance wody 5 łyżek żelatyny w proszku i ostudzić. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z żółtkami oraz dalej ucieramy. Na koniec do masy wlewamy ostudzoną żelatynę.
Połowę z utartej masy jajecznej możemy przeznaczyć na szpajze cytrynową. W tym celu do masy dodajemy sok z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej połowy w celu uzyskania szpajzy czekoladowej należy dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. W celu polepszenia walorów smakowych możemy dodawać różne dodatki np. orzechy, migdały, rodzynki, kawałki białej czekolady, rożnego rodzaju owoce. Do dekoracji można użyć bitej śmietany.
Biszkopt
Sposób wykonania:
Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 °C na 15 min.
Szpajzę czekoladową wlewamy do ringu gastronomicznego i przekładamy biszkoptem oraz wkładamy do lodówki na około jedną godzinę.
Życzę smacznego
Maria Ożga