To tradycyjny sernik z przepisu mojej mamy. Może przerażać ilość jajek, jakie są potrzebne do jego wykonania, ale to złudne wrażenie. Dzięki takiemu przygotowaniu sernik jest smaczny i aromatyczny nie dzień lub dwa, ale cały długi tydzień. O ile oczywiście wcześniej nie zniknie z formy.
Składniki:
1 i 1/2 kg tłustego białego sera
17 jajek (małych) lub 15 (dużych)
10 dag rodzynek
dwie pomarańcze
szklanka cukru
cztery ziemniaki
tłuszcz do smarowania formy
bułka tarta
Przygotowanie:
Ser przepuścić przez maszynkę i dać do dużego garnka. Rodzynki zalać gorącą wodą, dodać łyżeczkę cukru i moczyć pół godziny do miękkości. Z pomarańczy zdjąć skórkę i gotować ją do miękkości, potem posiekać na drobne kawałki. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez maszynkę. Żółtka jajek oddzielić i utrzeć ze szklanką cukru. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki dodać do garnka z serem. Wysoką formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wszystkie składniki w garnku wymieszać ręką i przełożyć masę serową do formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 220 stopni.