Bydgoski sanepid nie odnotował przypadków zatrucia bakteriami typu Listeria monocytogenes, które stwierdzono w metce i kiełbasie polskiej, wyprodukowanej w Osiu.
Na stronach internetowych Głównego Inspektora Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Listeria monocytogenes (bardzo groźnej, przenoszącej się przez żywność). Drobnoustroje wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną w metce surowej oraz kiełbasie polskiej w folii.
- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym oraz, że kwestionowane produkty sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego – czytamy w komunikacie GIS.
Producent (PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski z Osia) ma zakaz sprzedawania wyrobów, które nie zostały poddane obróbce cieplnej aż do czasu uzyskania zadowalających wyników badań.
Jak dowiedzieliśmy się w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy nie odnotowano przypadków zatrucia bakteriami tego typu.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień