Patrycja Wacławska (opr.) p.waclawska@dziennik.lodz.pl

Ziemniaki nas nie utuczą

Ziemniaki nas nie utuczą Fot. 123rf
Patrycja Wacławska (opr.) p.waclawska@dziennik.lodz.pl

Sprawdź, czym ziemniaki mogą Cię zaskoczyć i w jaki sposób mogą Cię zainspirować

Śmiało sięgamy po polskie warzywa i chętnie nadajemy im nowe oblicze. Najlepszym przykładem są ziemniaki, które od wieków obecne na naszych stołach, dziś stają się głównym składnikiem egzotycznych dań rodem z wielu zakątków Europy. Portugalskie Caldo Verde, francuski Gratin czy Casserole – wybór inspiracji jest ogromny. Oryginalnie przyprawione, zestawione w ciekawe połączenia smaków ponownie zyskują nasze zainteresowanie. I słusznie!

Choć ziemniaki często postrzegane są jako warzywa pospolite, mają wiele do zaoferowania. Swobodnie możemy włączyć je do diety odchudzającej, gdyż przede wszystkim są niskokaloryczne – w 100 g kartofli gotowanych w wodzie znajdziemy jedynie 75 kcal. Co więcej, miąższ z ziemniaków zawiera lekkostrawne węglowodany, wysokiej jakości białko i błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie, umożliwiając poprawną perystaltykę jelit. Szczególnie lubiane i smaczne młode ziemniaki są także wartościowym źródłem witaminy C – średniej wielkości bulwa zawiera ok. 16 mg. Warto więc uwzględnić kartofle w codziennym menu, nie tylko jeśli zależy nam na odporności, ale również gdy chcemy mieć piękną cerę. Ziemniaki mają bowiem właściwości nawilżające oraz zmiękczające i znajdziemy w nich wiele minerałów: potas i fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Reasumując: im częściej jemy ziemniaki, tym lepiej dla naszego zdrowia i urody. Jak zatem przygotowywać kartofle, aby regularnie czerpać z ich dobroczynnych właściwości?

Na polskich stołach – szczególnie jesienią i zimą – ziemniaki występują najczęściej w postaci purée. Ta kremowa masa powstała z połączenia ubitych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła gości na stołach zwyczajowo jako dodatek do mięs i sosów. Wskazówka! Trzeba zwrócić uwagę, aby ziemniaki nie tuczyły, dlatego nie należy łączyć ich z tłustymi potrawami. Planując codzienne menu, warto pamiętać także o tym, że utłuczone ziemniaki są również składnikiem pysznych, sprężystych klusek: śląskich z dziurką, malutkich kopytek i wypełnionych miąższem knedli z owocami. Doskonałą bazą do przygotowania szybkich i wartościowych potraw ziemniaczanych jest kiszka ziemniaczana, która posiada wiele możliwości przygotowania. Entuzjaści grilla mogą przyrządzić ją na rozgrzanym ruszcie z dodatkiem świeżych warzyw i mięsa, zaś zwolennicy domowych sposobów mogą skorzystać z piekarnika, czy patelni tworząc wyśmienite dania obiadowe. Zapiekane kulki ziemniaczane, gołąbki, pierogi z farszem z kiszki lub wyrazista zupa ziemniaczana to tylko niektóre sposoby przyrządzenia tego gotowego produktu. Poszukując inspiracji na lekką i smaczną kolację możemy stworzyć natomiast całą gamę przekąsek, którym daleko do ciężkich i uważanych za niezdrowe fast food.

Kartofle, ziemniaki, pyry – jak by ich nie nazwać – stanowią bazę dla wielu przekąsek. Duża doza inspiracji płynie z kuchni wegańskiej, dzięki której wiemy jak przygotować m.in. dietetyczne frytki i chipsy z batatów. Idąc za sugestiami kuchni fusion, odświeżamy również pamiętane z dzieciństwa przepisy, jak placki ziemniaczane czy popularne w PRL-u – kotlety z kartofli. Kluczem do nowej, smakowitej jakości są odważne kombinacje smaków. Starte ziemniaki łączymy z cukinią i marchewką, a do kotlecików hojną ręką dodajemy egzotyczną kolendrę. Z ziemniaków przygotujemy także szybkie potrawy na lekkie obiady i kolacje we dwoje. Przykładem mogą być jajeczne fritatty i tortille rodem z Hiszpanii z ogromną ilością smakowitych dodatków, zapiekane na patelni lub w piekarniku. Niezależnie od ulubionych dodatków czy kulinarnej odwagi, głównym składnikiem każdej potrawy stają się ziemniaki, uważane od wielu lat niesłusznie za bezwartościowy produkt.

– Ziemniaki mają bogatą tradycję w polskiej kuchni. Trudno zliczyć, ile receptur funkcjonuje w użyciu. Pewne jest jednak, że ta liczba stale rośnie. Stanowią uniwersalny, zdrowy i tani dodatek codziennego jadłospisu. O niesłabnącym zainteresowaniu tym warzywem świadczą stałe poszukiwania miłośników smaku – mówi Karolina Kawczyńska ekspert firmy Gzella. – Przykładem jest tu kiszka ziemniaczana – połączenie gotowanych polskich ziemniaków, mięsa i boczku wieprzowego oraz cebulki. Warto odkryć na nowo zapomniane już lokalne smaki, które pozwolą na nowo delektować się doskonałością smaków sprawdzonych przez pokolenia Polaków lub też poeksperymentować z ich nowymi odsłonami w ramach kuchni fusion.

Patrycja Wacławska (opr.) p.waclawska@dziennik.lodz.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.