Osoby, które dbają o sylwetkę lub stosują dietę ze względów zdrowotnych, rezygnują z tłustych mięs takich jak karczek czy żeberka. Zamiast nich na grilla mogą wrzucić odpowiednio przyprawionego indyka czy wątróbkę.
Jako dodatek, zamiast pieczonych ziemniaków z masłem, lepiej przygotować zdrową sałatkę z grillowanym burakiem.
Burak pozytywnie wpłynie na układ krwionośny, zapobiegając anemii i zwiększając przyswajanie tlenu przez komórki. Pomoże także w unormowaniu poziomu cholesterolu. Pieczony na ruszcie będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs.
Składniki:
Burak
Czerwona cebula
Śledź z oleju
Czerwona pomarańcza
Kolendra
Dressing włoski marki Kühne
Przygotowanie:
Buraka myjemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w grillowym żarze do miękkości. Kiedy będzie już gotowy kroimy go w plasterki. Śledzia i cebulkę kroimy i mieszamy z burakiem. Pomarańczę dokładnie obieramy, usuwamy także białe błonki i dzielimy na cząstki. Całość skrapiamy dressingiem.
Smacznego!