Woda z kranu ze smakiem czy obawą?
Ostatnio często wykrywane są bakterie coli w wodzie z kranu. O tym, czy to powód do niepokoju rozmawiamy z Dariuszem Gustą, szefem SzWiK.
Rok 2017 jeszcze nie został podsumowany, ale już można stwierdzić, że jest wzrost ilości wykrywania bakterii coli. W 2016 Sanepid wydał 54 decyzje o braku przydatności wody do spożycia, w 2015 r. było ich 25, a w 2013 r. - 23. W ub. roku decyzje te obowiązywały od 4 do 37 dni i dotyczyły ponad 36 tys. mieszkańców regionu.
Czytaj więcej:
- Czy jest pora roku, w której bakterie coli występują częściej?
- Gdzie najczęściej wykrywa się te bakterie?
- Czy można by szybciej powiadamiać mieszkańców o awariach?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień