Wino od św. Wincenta tworzone jest pod okiem Francuzów
Winnica Saint Vincent została założona w 2009 r. i zajmuje powierzchnię 6,5 ha. Jej nazwa pochodzi od św. Wincentego, który jest patronem winiarzy francuskich. Plantacja jest częścią gospodarstwa rolnego położonego w Borowie Wielkim koło Nowego Miasteczka, prowadzonego przez firmę Agronomik Polska.
Prezesem zarządu i dyrektorem generalnym spółki jest Francuz Jean Mulot i powstanie plantacji stanowi realizację jego marzeń o własnej winnicy, ale i o odtworzeniu winiarskich tradycji w regionie. Uprawiane są tutaj białe odmiany pinot gris, gewürztraminer, muscat ottonel i riesling oraz czerwone: pinot noir, regent i rondo.
Bo jest nasze
Na co dzień uprawą i winifikacją zajmuje się w winnicy Renata Wiśniewska.
- Jakie jest dobre wino - odpowiada pytaniem na pytanie. - Cytując mojego francuskiego szefa, to takie, które nam smakuje. A cała późniejsza dyskusja o bukiecie, barwie, zapachu, smaku to wartość dodana i próba odpowiedzi na pytanie, dlaczego nam to wino smakuje.
- Czy pani wino, wino z winnicy SaintVincent spełnia pani oczekiwania?
- To z ubiegłego roku tak - uśmiecha się pani Renata. - I już jestem ciekawa, jakie będą kolejne roczniki, czy będzie coraz lepiej...
Bo jest prawdziwe
Na kolejne pytanie, o to jakie jest wino, które opuszcza winnicę w Borowie, pada odpowiedź „prawdziwe”. Zdaniem pani Renaty oznacza to dobre odmiany winnej latorośli, ręczny zbiór winogron, odpowiednią temperaturę fermentacji oraz współpracę z francuskimi specjalistami. To działa, gdyż dowodem na to są medale na krajowych konkursach win, z których pierwsze zdobyto już po niespełna roku od rozpoczęcia sprzedaży. Wino właśnie z tej winnicy było pierwszym oficjalnym, lokalnym, winem na zielonogórskim święcie winobrania w 2014 roku. Podobnie było w roku 2018. Winnica Saint Vincent na początku swojej oficjalnej działalności oferowała wina riesling 2012, cuvee słoneczne 2012, kupaż gewurztraminera, pinot gris, muscata ottonela, regent 2012 i cuvee jutrzenka 2012, czyli kupaż regenta i pinot noir. Na winnicy nieprawdziwy jest jedynie sztuczny ptak drapieżny płoszący szkodniki.
Najpierw Badania
Założenie winnicy było poprzedzone staranną analizą klimatu i gleby. Studium przeprowadzone przy udziale renomowanego francuskiego winiarza Gilberta Geoffroya pozwoliło stwierdzić, że mimo ryzyka mrozów i przymrozków majowych uprawa winorośli w Borowie Wielkim jest możliwa. Następnym krokiem był wybór odmian, których uprawa przynosi w lokalnych warunkach najlepsze rezultaty. Pierwszy zbiór owoców odbył się w 2009 roku. Cechą wyróżniającą winnicę jest duża rozstawa rzędów, która zapewnia krzewom dobre nasłonecznienie i ogranicza występowanie chorób.
Winifikacja prowadzona jest z pomocą merytoryczną winiarzy francuskich: Gilberta Geoffroya, Noela Perrina i Eddiego Fincka. Zbiór wykonywany jest ręcznie, grona przewożone są w skrzynkach, wszystko po to, aby do winiarni dostarczyć całe i nieutlenione owoce. Kontrola temperatury fermentacji pozwala zachować w winie wszystkie jego aromaty...