Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) w 2018 roku ceny detaliczne żywności w Polsce wzrosły średnio o 2-3,5 proc. Za co możemy zapłacić więcej przed samymi świętami?
A jak wynika z wyliczeń Polskiej Federacji Producentów Żywności, podanych przez radio RMF FM, polska rodzina wyda średnio na jedzenie, które trafi na wielkanocny stół, ponad 600 zł. To o ponad 70 zł więcej niż w 2018. Od ubiegłorocznej Wielkanocy najbardziej podrożały wędliny.
- W lutym (ostatnie dane GUS) ceny samej żywności są o 2 proc. wyższe niż przed rokiem - mówi „Gazecie Pomorskiej” prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Na organizację świąt planujemy przeznaczyć w tym roku 563 zł - wynika z „Barometru Providenta”. To o 43 zł więcej niż w 2018 r.
Więcej przeczytasz w daleszej części artykułu.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień