We wtorek święto pizzy. Mamy dla was sprawdzony przepis
Magda Weidner
Składniki:
- Ciasto: 1 kg mąki razowej, 30 g drożdży, 0,6 l letniej wody, olej, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli.
- Sos: 300 g pomidorów krojonych, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku.
- Farsz: 300 g sera żółtego, 250 g świeżych pieczarek, 2 garście oliwek, 2 świeże pomidory, oregano, listki świeżej mięty.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać startym serem, ułożyć pokrojone w cząstki pomidory i plasterki pieczarek, a oliwki w całości. Posypać oregano i upiec w temperaturze 280-330 st. C. Po upieczeniu udekorować listkami mięty