W sercu Wrocławia pielęgnują pamięć o łomżyńskich korzeniach
To naprawdę duża odpowiedzialność dbać o to, o co tak walczyli nasi dziadkowie - o cukiernię, która przetrwała wojnę, stalinizm, PRL, konkurencję czasów kapitalizmu - mówi 26 -letni Michał Wojczyński, który wraz z mamą i dwójką rodzeństwa prowadzi w stolicy Dolnego Śląska... Łomżankę.
W samym centrum Wrocławia, wśród licznych lokali gastronomicznych – kawiarni i restauracji – mieści się mała, niepozorna cukiernia o nazwie „Łomżanka”. To rodzinna firma państwa Wojczyńskich, którzy są już trzecim pokoleniem kontynuującym cukierniczą tradycję. Gdy przez lata wszystko wokół się zmieniało, to miejsce pozostało niezmienne – zapewniają właściciele. A potwierdzeniem tych słów jest chociażby wystrój wnętrza „Łomżanki“ – stara poniemiecka posadzka oraz przykrywająca ściany boazeria.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień