Do 20 kwietnia pod nr tel.: 52 3301832 można zapisać się na bezpłatny wyjazd do Minikowa. Organizuje go Lokalna Grupa Działania „Gminy Powiatu Świeckiego”. Celem jest podpatrzenie, jak działa inkubator kuchenny w Minikowie.
Wypracował on już sobie dobrą opinię, dlatego na jego wzór miałby powstać inkubatory przetwórcze w powiecie świeckim.
Przypomnijmy, że to kuchnie spełniające wymogi bezpieczeństwa żywnościowego, udostępniane drobnym przetwórcom.
Z początkiem bieżącego roku ustawodawca dopuścił im tzw. sprzedaż bezpośrednią, czyli mogą sprzedawać swoje produkty legalnie, jednak nie zostali zwolnieni z obowiązku zachowania bezpieczeństwa żywności. - Gwarantują je dobrze wyposażone inkubatory kuchenne - mówi Zdzisław Plewa, prezes zarządu naszej LGD. - Chcemy zobaczyć taki w Minikowie. W tym roku planujemy nabór wniosków o wsparcie na tworzenie małych inkubatorów. Wyjazd do Minikowa przyda się nam i mieszkańcom powiatu zainteresowanym tą tematyką.
Tworzenie inkubatorów kuchennych w naszym powiecie jest omawiane od dwóch lat. Była mowa głównie o inkubatorze do przetwórstwa roślinnego.
- Jest łatwiejsze niż przetwórstwo zwierzęce, od niego można zacząć - podtrzymuje Plewa.
Jednak nie powstanie żaden inkubator, jeśli nie będzie podmiotu chętnego do jego prowadzenia. - Jeden podmiot jest już tym zainteresowany - zdradza Zdzisław Plewa, ale nie chce powiedzieć, który.
Wyjazd do Minikowa zaplanowano na 25 kwietnia w godz. 7.45-17, z wykładem, a także przerwami: kawową i obiadową.
Przypominamy, że 30 kwietnia o godz. 10 w Tleniu rusza „Zielony Targ”, gdzie drobni producenci mogą sprzedawać swoje przetwory za darmo.