W koszu ląduje głównie pieczywo i wędlina. Wyrzucamy po 50 kg żywności rocznie
Rozmowa z dr Marią Kowalewską z Federacji Polskich Banków Żywności.
16 października to Światowy Dzień Żywności. Badania pokazują, że wciąż marnujemy żywność.
Na świecie marnowany jest ponad miliard ton żywności w skali roku, w Unii Europejskiej - 78 mln ton, zaś w Polsce 9 mln ton. Badania co do ilości nie są prowadzone zbyt często i my jako federacja banków apelujemy żeby to zmienić.
W artykule przeczytasz m.in.:
- Ile jedzenia jest marnowane na świecie?
- Co najczęściej ludzie wyrzucają i dlaczego?
- Czego powinniśmy się nauczyć, żeby nie wyrzucać jedzenia w domu?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień