W kołobrzeskim kotle, czyli co jadano w regionie przed tysiącem lat
Wbrew obiegowej opinii, kuchnia naszych przodków była zdrowa i zróżnicowana. Zerkając do garnków kołobrzeżan czasów Piastów warto poszukać inspiracji do dzisiejszego gotowania.
Odkrywanie pierwotnych smaków to jeden z bardziej popularnych dziś nurtów archeologii eksperymentalnej oraz odtwórstwa historycznego. Coraz większa liczba badaczy i pasjonatów minionych epok poszukuje oraz odtwarza receptury, które trafiać mogły do menu przodków.
Zanim spróbujemy odpowiedzieć sobie na pytanie, co tak naprawdę jadali mieszkańcy piastowskiego Kołobrzegu, warto odnieść się do ogólnych rozważań na temat wczesnośredniowiecznych smaków.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień