Tomasz Polewka: - Na wyniki pracuje cała ekipa
Grudziądzanin, Tomasz Polewka od czwartku startuje w międzynarodowych zawodach we Francji. Na jego wysoką formę wpływa praca klubowej ekipy.
Jeden z najlepszych pływaków Polski i Europy Tomasz Polewka, wychowanek UKS Ruch Grudziądz, od jutra startować będzie w międzynarodowych zawodach w Chartres. W najbliższej perspektywie ma też mistrzostwa świata w Budapeszcie i Uniwersjadę w Tajpej.
Przygotowania do tak ważnych startów to nie tylko ciężkie treningi. Tomasz Polewka, obecnie zawodnik AZS AWF Katowice podkreśla, że swoje sportowe marzenia może spełniać dzięki grupie osób, m.in. fizjologów, fizjoterapeutów i dietetyka.
- Oprócz trenera, na moje wyniki wpływa profesjonalna praca ekipy fizjo i dietetyka. Jestem wdzięczny zwłaszcza Mateuszowi Pawlukiewiczowi za poświęcony mi czas i energię - podkreśla Tomasz. - Mateusz jest fizjoterapeutą, który zadbał o moją regenerację w trakcie przygotowań do mistrzostw Polski jak i bezpośrednio na nich. Wiedza, pracowitość i skromność. Tak w skrócie mogę opisać podejście Mateusza do swoich zadań. Zrobił kawał dobrej roboty i należą mu się ogromne brawa. Całą ekipą fizjo kierował Filip Lysko. Mimo poważnej kontuzji przyjechał na mistrzostwa Polski kierować odnową biologiczną całego klubowego teamu. Wspierał nas, motywował i dał z siebie 110 procent. W grupie fizjo są także Jarosław Dobosz i Michał Soblik. Jaro zadbał standardowo o motywację i przedstartowe przygotowanie mentalne. Zawsze mogę na niego liczyć - pisze na portalu społecznościowym Polewka.
Wspólnie z Michałem Soblikiem w kwestii regeneracji i przygotowań pływaków do startów spisali się na medal.
W kuchni jak Makłowicz
- To zaszczyt pracować z takimi profesjonalistami - przyznaje Polewka. - Od stycznia w przygotowaniach pomaga mi także Mateusz Gawełczyk, bardzo dobry dietetyk. Dzięki jego przepisom, w kuchni zamieniam się w Makłowicza. Dieta przez niego rozpisana to kolejny, niezbędny element układanki w drodze po sukces.
Polewka docenia pracę, jaką wykonuje cała ekipa.