Tłusty czwartek 2020. Najlepsze, sprawdzone przepisy na faworki (chrust) naszych Czytelników [PRZEPISY]

Czytaj dalej
Fot. Fot. archiwum
mad

Tłusty czwartek 2020. Najlepsze, sprawdzone przepisy na faworki (chrust) naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad

Faworki, w Krakowie zwane chrustem, to świetna słodka przekąska na czas karnawału, jak również na tłusty czwartek. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

Faworki – sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Faworki, czy inaczej chrust to słodka przekąska, którą przygotowuje się nie tylko na czas karnawału, ale również na tłusty czwartek. Tłusty czwartek to z całą pewnością święto wszystkich łasuchów i wielbicieli słodkich przekąsek. A sposobów na osłodzenie tego dnia jest co niemiara! Oprócz pączków można zjeść pyszne faworki! Zobaczcie przepisy!

Szukacie sprawdzonych przepisów na faworki? Zobaczcie najlepsze przepisy na chrust naszych Czytelników.
Fot. archiwum Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki).

Tradycyjny, prosty i szybki krakowski chrust (faworki) ze spirytusem [PRZEPIS]

Przepis na ten chrust jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiły go moja babcia i moja mama. Teraz, w czasie karnawału, przygotowuje go również ja. Jest to najprostszy przepis na chrust, który wśród moich znajomych jest uważany za najlepszy w całym Krakowie - mówi nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.

Składniki

Wykonanie
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.

Szukacie sprawdzonych przepisów na faworki? Zobaczcie najlepsze przepisy na chrust naszych Czytelników.
Fot. Grażyna Łacna-Walczak Faworki staropolskie na tłusty czwartek.

Faworki staropolskie na tłusty czwartek [PRZEPIS]

Przepisem na staropolski chrust podzieliła się nasza Czytelniczka Grażyna Łacna-Walczak.

Składniki

Wykonanie
Jajka ubić na pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta.
W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Szukacie sprawdzonych przepisów na faworki? Zobaczcie najlepsze przepisy na chrust naszych Czytelników.
Fot. Andżelika Knop Szybkie i pyszne faworki (chrust) na tłusty czwartek.

Szybkie i pyszne faworki (chrust) na tłusty czwartek [PRZEPIS]

Przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Knop

Składniki

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkować, pokroić w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrobić przecięcie i przełożyć jeden koniec paska.
Gotowe faworki smażyć na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osuszyć je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem.

Szukacie sprawdzonych przepisów na faworki? Zobaczcie najlepsze przepisy na chrust naszych Czytelników.
Fot. Anna Cyganik-Idęć Mrowisko, czyli góra z chrustu (faworków) na tłusty czwartek.

Mrowisko, czyli góra z chrustu na tłusty czwartek [PRZEPIS]

Przepis naszej Czytelniczki Anny Cyganik-Idęć

Składniki na chrust

Składniki na masę

Wykonanie
Chrust. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto.
Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka).
Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry. Po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz, następnie obtaczać w cukrze pudrze z odrobiną cukru wanilinowego (najlepiej zrobić to jeszcze gdy faworki są ciepłe). Z tego przepisu wychodzą 2 duże miski faworków.
Masa
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku. Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50 g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta.
Z faworków ułożyć kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami.

Zobacz koniecznie: Sprawdzone przepisy na tradycyjne domowe pączki

Zobacz koniecznie: Jak zrobić dobre pączki krok po kroku pokazuje Zbigniew Handziak, mistrz cukiernictwa

Zobacz też: Rzecz o najlepszych pączkach, które wiatr z półmiska zdmuchuje, czyli skąd się wziął tłusty czwartek

Zobacz koniecznie: Oryginalny przepis na pączki z XIX wieku Lucyny Ćwierczakiewiczowej

[promo]1437;1;[/promo]

[promo]1439;1;[/promo]

[promo]1501;1;[/promo]

[promo]1507;1;[/promo]

[promo]1441;1;[/promo]

mad

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.