Tajniki idealnego grilowania
Poznaj triki, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania.
Żar idealny
Grill najlepiej rozpalać metodą tradycyjną. Jeśli decydujemy się na różnego rodzaju podpałki, pamiętajmy, że są one niezdrowe i zmieniają smak potraw. Jeżeli posiadamy grill węglowy, użyjmy tyle węgla, aby pokrył całą powierzchnię dna. Gdy zajmie się ogniem, zadbajmy o żar, wykorzystując np. miech. Grill z żarzącymi się węgielkami należy przykryć na kilka minut, nie zapominając o otwarciu wszystkich otworów w pokrywie. Następnie trzeba poczekać aż stos węgla pokryje się cienką warstwą białego popiołu i ponownie rozprowadzić je po całej powierzchni grilla. Odczekać chwilę i umieścić na grillu ruszt. Pozostawiamy go do momentu nagrzania. Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.
Odpowiednio przygotowane produkty
A Zanim nałożysz mięso i inne przysmaki na rozgrzany ruszt, zadbaj o to, aby miały temperaturę pokojową. Jest to ważne, gdy chcemy uzyskać soczysty, delikatny smak. Natomiast jeżeli chcemy przygotować mięso na ruszt sami, najlepiej jak zrobimy to dzień przed grillowaniem. Uważajmy jednak, żeby nie przesadzić z sypkimi przyprawami, gdyż mogą przypalić się podczas pieczenia.
Aby nie podać surowego mięsa
A Ważna zasada: pilnuj czasu. Aby grillowane specjały nie przywarły do kratki czy tacek, należy nasmarować je olejem roślinnym, a wyroby obracać co kilka minut. Ważne jest także, aby dopasować wysokość rusztu nad żarem. Zwykle lepiej trzymać się środkowych i najwyższych stopni ( warzywa natomiast stawiamy jeszcze wyżej). Gdy chcemy upewnić się, czy mięso jest już gotowe do zjedzenia, po prostu wystarczy przekroić je i spróbować. Zanim to jednak zrobisz, po ściągnięciu mięsa z grilla, odczekaj chwilę. Najpierw oceń wygląd przekroju. Jeśli masz wątpliwości, zawsze możesz umieścić żywność z powrotem nad żarem. Ważne jest również, aby mięso nie miało kontaktu z płomieniami. Nie kładziemy go więc na ruszcie, a na specjalnych tackach.
Daj mięsu odpocząć
A Wielu z nas delektuje się mięsem z grilla od razu po ściągnięciu z rusztu. Jednak znawcy radzą, aby po zdjęciu potraw z rusztu odczekać kilka minut (od 2 do 4 minut), by grillowane mięso i kiełbaski nabrały pełni smaku i aromatu. Za szybkie przekrojenie spowoduje, że wszystkie pyszne soki wypłyną, pozostawiając mięso suche.
Ile to trzeba piec?
A Czas pieczenia potrawa zależy od indywidualnych upodobań. Można jednak podać orientacyjny czas pieczenia potraw na grillu. I tak pieczemy:
ryby - ok. 5 minut z każdej strony.
wołowinę, drób, wieprzowinę - od 20 do 35 minut
kiełbaski - od 10 do 15 minut
warzywa i owoce - od 3 do 10 minut