Kluchy bite połom na stałe wpisały się w kartę menu Restauracji Ogrodowej Hotelu Fajkier (Lgota Murowana, powiat zawierciański). Specjał znajdziemy na specjalnie stworzonej stronie - „Smaki Jury”.
Pomysł utworzenia specjalnej wkładki powstał, gdy goście poprosili szefa kuchni o ugotowanie czegoś spoza karty - regionalnego dania prosto z Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Oddzielna strony karty menu „Smaku Jury” przyjęła się na dobre i przyciąga do naszej restauracji - podkreśla Grzegorz Maciąg z Hotelu Fajkier.
Same kluchy „połom bite”, dzięki staraniom Koła Gospodyń Wiejskich z Podlesic, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Przepis na to danie jest bardzo prosty: wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki z mąką i ubić je specjalną, drewnianą pałką.
Kluchy podaje się okraszone boczkiem z kiszonym ogórkiem lub kwaśnym mlekiem.
Restauracja Ogrodowa startowała w konkursie kulinarnym podczas Święta Polskiego Chochoła i właśnie dzięki tej potrawie otrzymała złoty certyfikat.