Szef kuchni poleca: Kacza pierś [ZDJĘCIA]
Szef kuchni w Restauracji Ogrodowej Hotelu Fajkier poleca pieczoną kaczą pierś w sosie żurawinowym z jabłkiem oraz kluskami gnocchi i glazurowaną marchewką.
To wykwintne i smaczne danie. Pierś z kaczki - zanim trafi na stół - jest marynowana w ziołach i pomarańczach, aby nabrała soczystości, zapachu i smaku. Całość uzupełnia sos żurawinowy z drylowanymi jabłkami.
Jak przygotować tę potrawę?
Cztery piersi z kaczki (po 200 gram) marynujemy w czerwonym winie z dodatkiem plastrów pomarańczy, majerankiem oraz zestawem ziół.
Zostawiamy na 24 godziny, a następnie smażymy i opiekamy w piekarniku.
Podajemy, krojąc w plastry i polewając sosem z żurawiny.
Skład sosu: Żurawina (200 gramów), a do tego 150 mililitrów czerwonego wina. Gotujemy do zawiesistej konsystencji i następnie dodajemy drylowane jabłka.
Najlepszym dodatkiem do kaczej piersi są kluseczki gnocchi oraz małe marchewki glazurowane na maśle i miodzie.
Smacznego!