Izabela Mortas

Szczerze o świętokrzyskiej gastronomii. Czy schabowy odejdzie w zapomnienie?

Krzysztof Zamczyk: - Choć sushi mi smakuje, nie mógłbym go jeść codziennie. Musimy pamiętać o naszym „kulinarnym DNA” Krzysztof Zamczyk: - Choć sushi mi smakuje, nie mógłbym go jeść codziennie. Musimy pamiętać o naszym „kulinarnym DNA”
Izabela Mortas

O tym, jak zmienia się świętokrzyska gastronomia, rozmawiamy z Krzysztofem Zamczykiem z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Izabela Mortas: Jeszcze kilka lat temu lokale w naszym regionie nie cieszyły się tak dużym zainteresowaniem jak dziś. Skąd ta zmiana?
Krzysztof Zamczyk:
Myślę, że głównym powodem jest zmiana standardu życia na lepsze. Coraz więcej osób zaczyna zarabiać lepiej, ale z drugiej strony wszyscy mamy obecnie też znacznie mniej czasu niż kiedyś.

Dowiedz się m.in:

  • jak świętokrzyskie restauracje będą wyglądać za kilka lat
  • czy polska, tradycyjna kuchnia odejdzie w zapomnienie?
Pozostało jeszcze 88% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Izabela Mortas

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.