Szamanie na ekranie. Klaudia Budny przedstawia przepis na bezglutenowe placuszki z 3 pastami
Nowy program video #SzamanieNaEkranie jest odpowiedzią na potrzeby naszych czytelników. Celem projektu jest propagowanie zdrowego i świadomego sposobu odżywania. Program poprowadzi finalistka Master Chef - Klaudia Budny
Placuszki bezglutenowe z cukinii i marchewki – 8 sztuk / 2 osoby
- 1 cukinia (ok. 400 g)
- 2 marchewki (ok. 300 g)
- 3 jajka
- 3-4 łyżki mąki kukurydzianej
- garść koperku świeżego
- sól, pieprz
- olej z pestek winogron do smażenia
Marchew i cukinię zetrzeć na grubych oczkach. Wbić jajka, dodać mąkę, posiekany koperek oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Od razu nałożyć placuszki o średnicy około 10 cm na patelnię i smażyć na złoty kolor.
Pasta z suszonymi pomidorami
- 100 g twarożku Mój Ulubiony
- 6-7 pomidorów suszonych w oleju
- garść świeżej bazylii
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz
Pomidory i bazylię drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Przełożyć wszystko do miseczki, dodać twarożek, doprawić i dokładnie wymieszać.
Pasta ze szpinakiem
- 100 g twarożku Mój Ulubiony
- 50 g świeżego szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- pół małej cebuli
- 50 g orzeszków Pini
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej
Orzeszki uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i przesypać do miseczki. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na patelni z 1 łyżką oleju. Następnie dodać szpinak i smażyć około 1 minutę cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku. Szpinak przełożyć do oddzielnej miseczki. Do szpinaku dodać twarożek, dokładnie wymieszać i doprawić w razie potrzeby. Nałożyć pastę na placuszki i po wierzchu posypać uprażonymi orzechami pini.
Pasta z łososiem
- 100 g twarożku Mój Ulubiony
- 50 g łososia surowego wędzonego w plastrach
- 1 łyżka posiekanego koperku świeżego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Twarożek przełożyć do miseczki. Łososia posiekać i dodać do twarożku. Do tego dodać koperek i sok z cytryny, doprawić i dokładnie wymieszać.