Święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. Rozmowa z Alainem Mompertem, Konsulem Honorowym Francji w Trójmieście
„Goût de France / Good France” to akcja zainicjowana przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii. 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują typową kolację à la française. - To okazja, by nauczyć się celebracji stołu - mówi Alain Mompert, Konsul Honorowy Francji w Trójmieście.
Dziś święto kuchni francuskiej „Goût de France/ Good France”. W tegorocznej, czwartej edycji tego wydarzenia weźmie udział ponad trzy tysiące restauracji ze stu pięćdziesięciu krajów. W tym ponad sto trzydzieści z Polski! Pod względem zgłoszonych restauracji - to niebywałe ! - nasz kraj uplasował się tuż za Francją. Z czego to wynika?
„Goût de France / Good France” - ile restauracji weźmie udział?
Polacy lubią kuchnię francuską.
Jak Francuzom udaje się wypromować swoją kuchnię?
Zalety kuchni polskiej
Czy Polacy znają się na winach?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień