Świetne napoje na zimno i na gorąco
Poznajcie znakomite przepisy na napoje. Wszystkie przygotowała gorzowianka Małgorzata Kijowska, blogerka, której przepisy pokazywaliśmy wielokrotnie w ,,Głosie Gorzowa".
Napój agrestowy z nutą mięty
Składniki:
- 1 szklanka czerwonego agrestu
- 1 litr wody
- 6-8 łyżek cukru
- 3 średnie gałązki mięty
Przygotowanie:
Agrest opłukać, usunąć końcówki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i wsypać cukier. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. W połowie gotowania dołożyć pogniecioną w dłoniach miętę. Po ugotowaniu wystudzić.
Taki napój można podawać ciepły lub mocno schłodzony z kostkami lodu. Jest idealny na letnie upały. Ilość cukru można dowolnie modyfikować w zależności od smaku.
Rada autorki przepisu: napój najlepiej smakuje wtedy, gdy jest przygotowany z agrestu i mięty z działki czy ogródka.
Rabarbarowy poncz z korzenną nutą
Składniki:
- 3 średnie łodygi rabarbaru
- około 2 cm świeżego imbiru
- 1 laska cynamonu
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2/3 - 3/4 szklanki cukru
- około 2 litry wody
- 0,7 litra białego półwytrawnego wina
- 1 pomarańcza
- listki mięty
- kostki lodu
Przygotowanie:
Rabarbar opłukać i pokroić (nie obierać ze skórki) w niewielkie kawałki. Imbir opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko przełożyć do garnka razem z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i wodą. Na niewielkim ogniu gotować przez około 20 minut. Wystudzić i odcedzić. Schłodzić w lodówce.
Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plasterki lub cząstki. Wraz z winem dołożyć do napoju rabarbarowego. Uzupełnić kostkami lodu i pogniecionymi w dłoniach listkami mięty.
Mrożona kawa z wanilią i świeżą miętą
Składniki:
- skoncentrowana kawa zamrożona w kostkach
- zimna woda
- mleko
- 1 łyżeczka posiekanych drobniutko świeżych listków mięty,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucić kostki kawowe, na nie posiekaną miętę i ekstrakt waniliowy. Wlać wodę i mleko w proporcjach, jakie lubimy.
Rada autorki przepisu: Taka kawa smakuje dobrze także bez cukru. Ilość mięty jest orientacyjna - można ją dopasowywać wedle upodobań.
Czekolada do picia słodzona buraczaną melasą
Składniki:
- mleko (wg uznania)
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- łyżka buraczanej melasy
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać mleko i mocno je podgrzać (nie ma się zagotować, jedynie być gorące). Zdjąć z ognia i wrzuciłam kilka kostek gorzkiej czekolady. Do tego dołożyć około łyżki buraczanej melasy i trzepaczką rózgową wymieszać wszystko.
Rada autorki przepisu: Proporcje składników dopasujcie do swoich smaków. Możecie zacząć od 3-4 kostek czekolady na szklankę mleka i niewielkiej ilości melasy lub na przykład miodu. Ja kiedyś pokusiłam się nawet o dodanie do zimnego czekoladowego napoju łyżki ulubionych konfitur. Wyszło wybornie.
Banawino, czyli drink na babskie ploty
Składniki:
- nektar bananowy (wg uznania)
- wino (wg uznania)
- kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki, pucharka lub kieliszka wkładamy kostki lodu. Wlewamy schłodzony nektar bananowy i czerwone (najlepiej półwytrawne) wino. Proporcje: według upodobań.
Rada autorki przepisu: Ja najczęściej na dwie części nektaru wlewam jedną część wina. Napój można wymieszać, ale też pić przez rurkę bez mieszania składników - łyk wina, łyk nektaru.
Wiśniowa latte z kawą zbożową i chilli
Składniki:
- 150 ml mleka
- 2 łyżki frużeliny wiśniowej
- 2 łyżki kawy zbożowej
- mielone płatki suszonej chilli
Przygotowanie:
Na dno wysokiej szklanki nałożyć frużelinę. Kawę zbożową zaparzyć w 50 ml wody i delikatnie wlać na frużelinę. Mleko mocno podgrzać (ale nie gotować), spienić i delikatnie wlać do szklanki. Najlepiej robić to przy pomocy łyżki i nalewając po ściance szklanki. Górę obsypać mielonymi płatkami chilli.
Rada autorki przepisu: Przygotowując tę kawę dla małych dzieci,można zrezygnować z płatków chilli. Nie są one jednak tak bardzo wyczuwalne, a nadają kawie delikatnie rozgrzewającego posmaku. Jest to więc idealny napój dla całej rodziny po długim spacerze w chłodny dzień.
Kawa z amaretto
Składniki:
- Kawa (wg uznania)
- Amaretto (wg uznania)
Przygotowanie:
Zaparzyć dobrej jakości kawę - nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można w dzbanku. Jeśli ktoś jest fanem tylko i wyłącznie kawy rozpuszczalnej, może jej także użyć. Należy jednak pamiętać, że kaw rozpuszczalnych nie zalewa się wrzątkiem. Po zagotowaniu wody należy dać jej 1-2 minuty na lekkie przestudzenie.