Święta Wielkanocne w klimacie tradycji [zdjęcia]
Koła gospodyń wiejskich, gminne ośrodki kultury to miejsca, które dbają o nasze tradycje. Dowodem na to jest Wojewódzki Konkurs Wielkanocny na palmy, pisanki i wypieki.
Po pięciu latach przerwy Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzko-wicach przy wsparciu koszalińskiej delegatury Urzędu Wojewódzkiego zorganizował konkurs wielkanocny. Prac zgłoszonych na konkurs było blisko 80.
- Przyznam szczerze, że jako organizatorzy byliśmy bardzo mile zaskoczeni pozytywnym odzewem. Tym bardziej że ten konkurs jest reaktywowany po kilkuletniej przerwie. Entuzjazm uczestników oraz frekwencja pokazują, że konkurs w takiej formule jest potrzebny -mówi Krystyna Polańczyk z Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Komisje konkursowe oceniały pisanki oraz palmy biorące udział w konkursie pod względem wykorzystania materiałów, technik tradycyjnych oraz kunszt wykonania. O charakterze wypieku tradycyjnego decydowały walory smakowe i estetyczne oraz wykonanie zgodnie z tradycją kulinarną.
W kategorii pisanka I miejsce zajęła Anna Łobaczewska, II - Teresa Richter, III Teresa Kuroczycka. Laureaci w kategorii palma to Stowarzyszenie Dynamiczne Parsowo (I miejsce), Kazimiera Rama i Elżbieta Frankowska oraz Mieczysława Ciemno-czołowska. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymał Środowiskowy Dom Pomocy „Odnowa”.
W kategorii tradycyjnych wypieków I miejsce należy do Marii Bunga, II - do Kazimiery Rama, III - do Danuty Lisińskiej. Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przyznał nagrodę Grand Prix za całokształt działalności kulturalnej Krajowemu Stowarzyszeniu Kobiet Wiejskich Koło Sołeckie w Niekłonicach.
Mistrzowski mazurek
Zdaniem konkursowej komisji najlepszym z zaprezentowanych ciast była baba drożdżowa upieczona przez Marię Bunga z Wiewiórowa. Pani Maria przepisu na swoją popisową babę nie zdradzi: - To tajna receptura od pokoleń przekazywana w rodzinie - mówi z uśmiechem.
Postanowiła jednak podzielić się z Czytelnikami Głosu przepisem na mazurek.
- Nie jestem fanką mazurków, ale ten mi naprawdę smakuje. Jest szybki w przygotowaniu i bardzo efektowny - opowiada.
Na dużą blachę potrzebujemy do ciasta: 250 gramów masła, 300 gramów mąki pszennej, 250 gramów cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, cukier waniliowy,łyżeczkę proszku do pieczenia. Ze składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy i pieczemy około 20 - 25 minut, ciasto powinno się ładnie zezłocić.
Czas na przygotowanie słodkiej mazurkowej „pomady”. Jej składniki to 500 gramów cukru, 250 ml słodkiej gęstej śmietany (najlepiej 30 -procentowej), pół laski wanilii. Składniki gotujemy ciągle mieszając dokładnie 11 minut.
Masę dzielimy na trzy części: do jednej dodajemy konfitury z róży, do drugiej sok z mrożonego szpinaku, do trzeciej możemy dodać kakao. Masą w trzech kolorach dekorujemy ciasto.