Restauracje, bary, pierożarnie, cukiernie, a także firmy cateringowe zachęcają do skorzystania ze świątecznego cateringu. także z dowozem do domu. Chętnych na tradycyjne świąteczne dania, czasami w nowoczesnej oprawie nie brakuje. Jest wygodniej, nie pochłania wielu godzin pracy, a czasami w sumie bywa nawet i taniej.
Usługi cateringowe na Boże Narodzenie zyskują coraz więcej zwolenników.
- Kiedyś było to nie do pomyślenia, aby kupować na święta barszcz z uszkami, zupę grzybową, pierogi, gołąbki, kapustę z grochem czy sernik. Prawie każda gospodyni stała przy garnkach do ostatniej chwili i przygotowywała świąteczne specjały - opowiada Małgorzata Kulesza z Rzeszowa. - Dzisiaj coraz częściej zamawiamy świąteczne potrawy, bo każdy pracuje i trudno wygospodarować czas nie tylko na większe zakupy, ale też na przygotowanie potraw na wigilijny stół.
I dodaje, że catering jest też wygodny i czasami nawet tańszy.
- Jeśli człowiek tak policzy, ile wyda na konkretne produkty. Zwłaszcza, że nie zawsze zużyjemy od razu puszkę kukurydzy, czy słoik oliwek. Dodatkowo nie musimy się martwić o kolejki w sklepach, które w czasach koronawirusa też nikomu nie służą - dopowiada pani Małgorzata. - Poza tym nie każdy jest mistrzem w kuchni i po prostu nie umie przyrządzić różne potrawy. A dzisiaj też mamy coraz więcej sprawdzonych lokali gastronomicznych, które serwują naprawdę smaczne świąteczne specjały.
Restauracje, bary, pierożarnie, cukiernie, a także firmy cateringowe przygotowując świąteczne menu, starają się dbać o wszystkie potrzeby klientów. W standardowym menu cateringowym nie brakuje więc typowo świątecznych potraw: barszczu czerwonego z uszkami, pierogów ruskich, a także z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, bigosu, gołąbków z kaszą gryczaną, kutii smażonego karpia, śledzi, ryby po grecku i w galarecie. Dodatkowo można znaleźć także inne smakołyki, które będą uzupełnieniem wigilijnego stołu m.in. makowce, serniki, świąteczne pierniki z regionalnym powidłem węgierkowym, miodowniki czy szarlotki.
- Tego roku mamy naprawdę bardzo duże zainteresowanie ofertą świąteczną - mówi Jadwiga Mastej, dyrektor Hotel Wellness & SPA Nowy Dwór w Świlczy. - Przygotowujemy całościowe menu zarówno na wigilijny stół, jak i na pierwszy czy drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Nasi goście mogą odebrać swoje zamówienie osobiście lub także oferujemy dowóz świątecznych potraw do domu. Wszystko zależy od kwoty zamówienia.
Największym zainteresowaniem z oferty świątecznej cieszą się uszka, pierogi, gołąbki, makowce i kutia.
Hotel Nowy Dwór w swojej ofercie ma również tradycyjny żurek z grzybami (23 zł za 1 litr), wigilijny barszcz czerwony (19 zł za litr), krem grzybowy z łazankami (23 zł za litr), krokiety z kapustą i grzybami (5 zł za jedną sztukę, staropolską kapustę z grochem (20 zł/1kg), czy pieczoną karkówkę w sosie rozmarynowym (16 zł/120g).
Sprawdziliśmy, co można jeszcze zamówić w Rzeszowie i ile to kosztuje. Np. Restauracja Radość poleca np. zupę grzybową (19 zł/ 250 ml), pierogi z kaczką (24 zł/ 10 sztuk), sandacza w borowikach (38 zł/250g), pasztet z dziczyzny (70 zł/1kg) czy sernik domowy z białą czekoladą (80zł/1kg).
Jak podliczyła jedna z mieszkanek Rzeszowa, pełen urozmaicony zestaw produktów dla dwóch osób na tegoroczny świąteczny stół plus ciasta z dowozem kosztował ją 400 zł.
Dużo czy mało - niech każdy sam oceni.