Słodko i zdrowo czyli gofry bez mąki Kingi Paruzel
Pyszne i proste gofry, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Autorką przepisu jest Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji programu Master Chef. Dani pochodzi z jej najnowszej książki "Fit Słodkości".
Najważniejszą cechą w zaproponowanych przez Kingę Paruzel gofrach, jest brak mąki. Została zastąpiona przez zmielony, łuskany słonecznik. Są zdrowsze od tradycyjnych gofrów i łatwe w przygotowaniu. Czas jaki trzeba poświęcić na zrobienie 5 porcji, nie powinien przekroczyć 40 minut.
Gofry bez mąki. Składniki:
3/4 szklanki słonecznika łuskanego
2 łyżki wiórek kokoswych
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
1 małe jabłko
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.
2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.
3. Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.
4 W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.
5. Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.