Słodko i zdrowo czyli gofry bez mąki Kingi Paruzel

Czytaj dalej
Fot. Blog Kingi Paruzel
TK

Słodko i zdrowo czyli gofry bez mąki Kingi Paruzel

TK

Pyszne i proste gofry, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Autorką przepisu jest Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji programu Master Chef. Dani pochodzi z jej najnowszej książki "Fit Słodkości".

Najważniejszą cechą w zaproponowanych przez Kingę Paruzel gofrach, jest brak mąki. Została zastąpiona przez zmielony, łuskany słonecznik. Są zdrowsze od tradycyjnych gofrów i łatwe w przygotowaniu. Czas jaki trzeba poświęcić na zrobienie 5 porcji, nie powinien przekroczyć 40 minut.

Mieszkanie za czytanie

Gofry bez mąki. Składniki:

3/4 szklanki słonecznika łuskanego
2 łyżki wiórek kokoswych
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
1 małe jabłko
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

1. Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.

2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.

3. Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.

4 W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.

5. Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.

TK

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.