Słodkie tradycje na Wielkanoc
Wybrane przepisy na wielkanocne słodkości.
Babka wielkanocna
Składniki: 400 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 15 g proszku do pieczenia, sól, 15 g cukru waniliowego, 250 g masła, 250 g cukru, 100 ml mleka, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 30 g kisielu wiśniowego, 2 łyżki maku, 2 krople olejku migdałowego. Polewa: 100 g mlecznej czekolady, 1 łyżka masła, 2 łyżki mleka. Dekoracja: 50 g owoców kandyzowanych
Przygotowanie: Miękkie masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Ucierając, stopniowo wlewaj mleko. Białka ubij na sztywną pianę. Razem z 2 kroplami olejku migdałowego. Dodaj ją do masy, delikatnie mieszaj, aż ciasto uzyska gładką konsystencje, podziel je na trzy części.Do pierwszej części dodaj kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak, ostatnią masę pozostaw bez zmian, będzie ona jasna. Formę do babki posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do formy ciasto z makiem, następnie ciasto z kisielem, po czym wlej ciasto z kakao, a na koniec wlej ciasto jasne. Foremkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa: w garnuszku połącz czekoladę, mleko, masło, rozpuść. Wystudzone ciasto polej polewą i obsyp owocami kandyzowanymi.
Monika Gorowa
Wielkanocna babka drożdżowa
Składniki: 250 ml mleka, 5 jajek, 175 g masła, 250 g cukru, szczypta soli, pół cytryny, skórka z pół pomarańczy, cukier waniliowy, 50 g drożdży, 100 g rodzynek, 750-900 g mąki
Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Od dwóch jajek oddzielamy białka i wkładamy do lodówki na krem. Pozostałe jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy topione masło i cukier waniliowy. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy pół cytryny (łyżkę soku zostawiamy na krem) oraz skórkę z połowy pomarańczy. Wszystko mieszamy i dodajemy do masy drożdże z mlekiem. Oddzielnie w dużą miskę przesiewamy mąkę i wlewamy drożdżową masę. Zagniatamy ciasto. Na samym końcu dodajemy sparzone rodzynki. Zagniatamy ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do miski i rąk. W razie potrzeby można dodawać mąkę. Przykrywamy miskę z ciastem ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by dwukrotnie powiększyło objętość. Następnie należy zagnieść je na nowo i znów pozostawić do wyrośnięcia. Później można dzielić ciasto na porcje i wkładać do form posmarowanych masłem, tak by ciasto zajęło około połowy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni od 30 minut do godziny – w zależności od wielkości formy. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika, by ciasto nie opadło. Czy jest gotowe, możemy sprawdzić wykałaczką.
Smaczna babka
Składniki: mąka tortowa (1 szk.) , mąka ziemniaczana (0,5 szk.), jajka (5 szt.), cukier (1 szk.), proszek do pieczenia (1 czubata łyżeczka), margaryna (250 g)
Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – cały czas ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i delikatnie ubijamy. Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy, pozostawiając kilka łyżek ciasta, do którego dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy resztę ciasta z kakao i polewamy zawartość formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45-55 minut. Po wyjęciu ostudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem.
Mazurek wielkanocny
Składniki: 250 g masła (miękkiego), 150 g cukru pudru, 3 jajka, 325 g mąki, kropla aromatu waniliowego
Przygotowanie: Jajka, masło, cukier i aromat waniliowy dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Dobrze wyrabiamy, ale nie zagniatamy ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde. Połowę ciasta rozwałkowujemy na placek dowolnego kształtu i suszymy w piekarniku około 10 minut. Drugą połowę ciasta przekładamy do worka z karbowaną końcówką i nakładamy ozdobny wzorek na pół wypieczony blat. Pieczemy całość do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy masą kajmakową, orzechami, czekoladą i migdałami.
Pascha wielkanocna
Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego, 8 żółtek, 30 dag cukru, 1/2 kostki masła, po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych oraz skórek pomarańczowych
Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na parze, na puszystą masę. Zestawiamy i studzimy. Następnie ucieramy dalej, dodając miękkie masło. Ser trzykrotnie mielimy, dodajemy po jednej łyżce do masy maślanej, ciągle ucierając. Rodzynki dokładnie opłukujemy, moczymy w ciepłej wodzie, odsączamy na sicie. Figi kroimy na małe kawałki, orzechy oraz skórkę pomarańczową drobno siekamy. Przygotowane bakalie delikatnie mieszamy z masą twarogową. Głęboką salaterkę wykładamy gazą, przekładamy masę twarogową. Starannie wyrównujemy powierzchnie, dociskając drewnianą deseczką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, wyjmujemy na talerz, zdejmujemy gazę. Dekorujemy według uznania.
KGWjanczewo.blogspot.com
Ciasto marchewkowe
Składniki: 3 średnie marchewki, 3 jajka, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 szklanki mąki tortowej, półtorej szklanki cukru, 1 opakowanie proszku do pieczenia
Przygotowanie: Oczyszczamy marchewkę i kroimy tak, by weszła do blendera. Razem z olejem i jajkami blendujemy marchew na gładką masę. W misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Łączymy suchą masę z marchewką. Dobrze mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego masłem okrągłego naczynia (najlepiej średnicy 20 cm). Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. Ozdobić można czekoladową polewą lub cukrem pudrem wymieszanym z białkami.
Jajka sernikowe
Składniki: 5 jajek czekoladowych – pustych w środku, 120 g serka mascarpone lub philadelphia, 30 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, kilka kropel ekstraktu z wanilii, 75 ml śmietany kremówki 30 proc., na żółtko pół mango lub dżem morelowy lub brzoskwinie z puszki
Przygotowanie: Górę czekoladowych jajek w pokojowej temperatury nadcinamy nożem i odstawiamy do lodówki. W misce łączymy serek, cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Dobrze mieszamy wszystko. W innej misce ubijamy kremówkę na sztywno i mieszamy ją z masą z serka, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy czekoladowe jajka masą serową. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy blenderem na gładko (morele z puszki też należy zmiksować na pure). Do czekoladowych jajek na wierzch wykładamy mus z mango lub dżem morelowy w formie żółtka z białkami.
Bananowy chleb z czekoladą
Składniki: 100 g mlecznej czekolady, 2 dojrzałe banany, 80 g margaryny, 150 g cukru, 400 g mąki, 125 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Drobno posiekaj czekoladę. Banany rozgnieć widelcem. Zmiksuj na jednolitą masę banany, margarynę, cukier, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj kawałki czekolady. Przełóż ciasto do natłuszczonej, podłużnej foremki i piecz około 55 minut w piekarniku.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki na ciasto: 250 g masła, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1 łyżka proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki pszennej
Składniki na masę serową: 1 kg twarogu tłustego zmielonego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 125g masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru do wypieków
Dodatkowo: brzoskwinie w syropie, 5 białek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto miksować ze sobą, aż do otrzymania zwartej, gładkiej kulki kruchego ciasta. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Następnie w mikserze utrzeć masło z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, twaróg i mąkę, cały czas ucierając. Następnie odsączyć brzoskwinie i pokroić połówki na 4 części. W naczyniu ubić białka z cukrem, tak aby uzyskać sztywną pianę. Głęboką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce na spód formy. Na to wyłożyć masę serową i poukładać brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Całość piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.