Słodki przepis na walentynki. Tort owocowy dla zakochanych
W niedzielę walentynki. Nie macie pomysłu, co przygotować? Zamiast kupować gotowe produkty, gadżety czy inne drobiazgi, warto przygotować coś samemu. Takie niespodzianki są najbardziej cenione i zawsze wywołują uśmiech.
Może skusi was słodki torcik w kształcie serduszka? Poznajcie sprawdzony przepis na ten idealny słodki poczęstunek z owocami, galaretką i kremem. Kto oprze się takiemu smakołykowi? Plus jeszcze jeden - przepis nie jest skomplikowany i tak naprawdę każdy jest w stanie wykonać to kulinarne dzieło sztuki.
Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki wody
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 400g owoców lata np. jagód, malin, truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
- 30 g pistacji
Przygotowanie:
Najpierw w garnuszku wymieszać dokładnie mleko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Podgrzać do wrzenia. Następnie utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Gotową masę dodać do mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. A na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem i pozostawić. Następnie galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), ostudzić, mieszając. Owoce wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje, pokryć nią owoce (pamiętając, że zbyt rzadka konsystencja wsiąknie w ciasto). Posypać wszystko pokruszonymi pistacjami. Torcik przełożyć do lodówki na około 1,5 godziny. Schłodzony smakuje lepiej.
Uwagi: Spody biszkoptowe można zakupić już w kształcie serce albo ewentualnie wykroić je przed nałożeniem masy.
Lubicie gotować?
Podzielcie się swoimi pomysłami. Czekamy na wasze przepisy. Wysyłajcie je na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl