Skuś się na smaczny detoks
Oczyszczanie organizmu może przynieść dużo przyjemności Twojemu podniebieniu...
Detoksykacja organizmu polega na świadomym spożywaniu wartościowych produktów pochodzenia jak najbardziej naturalnego. Co w takim razie warto spożywać w trakcie oczyszczania?
Płatki owsiane
Spożywane raz dziennie szybko likwidują uczucie głodu, jednak głównym atutem płatków owsianych jest to, że są one bogate w różne rodzaje błonnika.
- Błonnik rozpuszczalny (pęczniejący) to węglowodany nieprzyswajalne dla człowieka, które są pożywieniem dla dobrych bakterii jelitowych. Nakarmione bakterie produkują w zamian wiele korzystnych dla nas związków, na przykład witaminę K, biotynę, kwas foliowy, aminokwasy, czy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe o przeciwzapalnym działaniu. Błonnik nierozpuszczalny (błonki, łuski) z kolei może wchłaniać toksyny zgromadzone w jelicie, bądź wydzielane z żółcią i usuwać je z organizmu – tłumaczy dr n. med. Małgorzata Golachowska, prorektor ds. nauki i rozwoju Państwowej Medycznej Wyższej Szkoły Zawodowej w Opolu.
Z płatków owsianych można też zrobić domową maseczkę na twarz. Dzięki kuracji płatkami owsianymi, zmęczona skóra odzyskuje koloryt i świeży wygląd. Wystarczy ugotować kilka łyżek płatków i wymieszać je z miodem.
Zielona herbata Matcha Tea
Zielona herbata Matcha w szybkim tempie oczyszcza organizm, usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, a dzięki zawartości katechinów, wspiera metabolizm i wzmacnia spalanie tłuszczów.
- Matcha Tea zawiera chlorofil, który oczyszcza organizm z toksyn oraz neutralizuje działanie metali ciężkich w organizmie. Przeciwdziała starzeniu się komórek i zapobiega nowotworom. Matcha Tea można zaparzyć w temperaturze około 70–80 stopni Celsjusza albo spożywać bezpośrednio, np. w porannym zdrowym śniadaniu jako dodatek do jogurtu i musli - proponuje Magdalena Kuklik, technolog żywienia z Mixit.pl.
Czereśnie i ananasy
Podczas oczyszczania poleca się spożywanie większej ilości czereśni i ananasów. Dr Małgorzata Golachowska tłumaczy, korzyści, jakie z nich czerpiemy:
- Owoce te są źródłem wielu witamin, minerałów, fitoskładników i błonnika. Ananas zawiera m.in. bromelainę, która pomaga w trawieniu białek. Trawienie to rozkład protein do pojedynczych aminokwasów, które są następnie wchłaniane i używane do odbudowy naszych własnych tkanek. Białka z zasady są związkami dość ciężkostrawnymi, często długo zalegają w jelitach, przyczyniając się do większego zatrucia organizmu, dlatego każda pomoc w ich trawieniu jest dla nas ułatwieniem – wyjaśnia.
Jagody goji
To jeden z najbardziej wartościowych owoców świata. Oprócz tego, że goji są bogate w witaminy i minerały oraz antyoksydanty, to jeszcze oczyszczają wątrobę z toksyn. Dzięki zawartości kwasu linolowego, goji korzystnie wpływają na proces odchudzania.
- W ostatnich latach wykazano, że mogą też pomagać w obniżeniu poziomu cukru, a przez zawartość cyperonu korzystnie wpływają na pracę serca i regulowanie poziomu ciśnienia we krwi – mówi Magdalena Kuklik.
Orzechy i nasiona
Podczas oczyszczania należy unikać produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających dużo białka. Zdrowsze tłuszcze oraz białko znajdziemy w orzechach i nasionach rożnych roślin.
- W zasadzie białko jest tylko białkiem, niezależnie od źródła pochodzenia. Jednak w naszej diecie nie zjadamy czystego białka, ale czerpiemy je z produktów, w których oprócz protein znajdują się także setki innych związków. I właśnie te związki warunkują, że wysokobiałkowe produkty roślinne (nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki, ziarna) są dla człowieka bardziej korzystne niż produkty zwierzęce (mięso, ryby, drób, sery, jajka) - wyjaśnia dr Małgorzata Golachowska.
Inną sprawą jest ilość spożywanego białka, którego nadmiar obciąża nasz układ metaboliczny. - Najnowsze zalecenia sugerują, że ilość białka w diecie powinna być znacznie niższa niż do tej pory oceniano, maksymalnie 8–10 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego (30–50 g) dla dorosłego człowieka. W czasie oczyszczania dobrze jest zmniejszyć ogólną ilość białka w diecie na rzecz warzyw, zbóż i błonnika, dzięki czemu odciążymy organy układu pokarmowego, łatwiej będzie usunąć toksyny - mówi dr Małgorzata Golachowska.
Trzy podstawowe zasady diety oczyszczającej
- Zasada pierwsza – to ruch, który jest podstawą większości diet. Podczas aktywności fizycznej pocimy się, pozbywając się z naszego organizmu nadmiaru toksyn. Braki te należy uzupełniać dużą ilością wody.
- Zasada druga – pijmy dużo wody. Najlepsza do oczyszczania jest woda niegazowana o temperaturze pokojowej, z dodatkiem szczypty soli himalajskiej oraz soku z cytryny.
- Zasada trzecia – należy unikać przetworzonych potraw, smażonych tłuszczów, mąki, soli, mięsa, białka pochodzenia zwierzęcego, używek i przede wszystkim szkodliwego cukru.
Patrycja Wacławska (opr.)