Składniki na 2 porcje
Spód:
- 10 daktyli
- 100g migdałów całych
- 1 łyżka oleju kokosowego
Migdały zblenduj, aby je rozdrobnić na mniejsze kawałki, a następnie dołóż daktyle i olej kokosowy i zmiksuj na kleistą masę z widocznymi kawałkami migdałów. Wyłóż dno słoików masą orzechową.
Masa jaglana:
- 100 g kaszy jaglanej suchej
- 50 g miodu lub syropu z agawy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ szklanki nerkowców namoczonych przez parę godzin
Kaszę ugotuj, by była bardzo miękka. Stosunek: 1 porcja kaszy do 3,5 porcji wody. Odlej wodę z nerkowców i zmiksuj je z 2 łyżkami ugotowanej kaszy na bardzo gładko. Następnie dodaj resztę kaszy, miód lub syropu z agawy, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie na gładką masę. Wyłóż na przygotowane słoiki z masą orzechową.
Mus dyniowy:
- 500 g dyni
- 1 łyżka miodu
- olej
Dynię wysmaruj olejem i upiecz aż zmięknie. Wybierz miąższ i zmiksuj na gładką masę. Dodaj miód i wyłóż na wierzch masy jaglanej.
Smacznego!
ZOBACZ WAGĘ DIETETYCZNĄ z pomocą, której nie tylko zważysz składniki do potraw, ale też sprawdzisz ile mają kalorii i zawartość cholesterolu >>