ŚDM 2016. Żeby pielgrzym nie był głodny ani spragniony [ZDJĘCIA, WIDEO]

Czytaj dalej
Grażyna Starzak

ŚDM 2016. Żeby pielgrzym nie był głodny ani spragniony [ZDJĘCIA, WIDEO]

Grażyna Starzak

Wyżywienie. Caritas, nasi restauratorzy i firmy cateringowe przygotowują 7 stref gastronomicznych w Krakowie i 10 w Brzegach.

Żurek, bigos, pierogi, kiełbasa z grilla, pizza, makaron z sosem i wiele innych potraw oraz napojów znajdzie się w menu uczestników Światowych Dni Młodzieży. Zarówno dla miłośników mięsiwa, jak i wegetarian. Będą to posiłki, przekąski i napoje najwyższej jakości, ponieważ dostawcami są wyłącznie renomowane firmy.

Pielgrzymi, którzy nie dokonali rejestracji kupią posiłek po nieco wyższej cenie. Woda mineralna będzie za darmo.

Autor: Katarzyna Janiszewska

Krakowska Caritas razem z restauratorami i firmami cateringowymi przygotowuje 7 tzw. stref gastronomicznych w Krakowie i 10 w Brzegach. Głównym założeniem osób odpowiedzialnych za aprowizację jest to, by pielgrzym był obsłużony możliwie szybko, nawet w kilkadziesiąt sekund.

Strefy w Krakowie zaplanowane są w siedmiu miejscach. Pięć (przy ul. Bernardyńskiej i Smoczej oraz na bulwarach: Wołyńskim, Poleskim i Inflanckim) znajduje się przy Wiśle. Kolejna w pobliżu Błoń przy ul. Piastowskiej, a ostatnia w Łagiewnikach. - Miejsca wydawania posiłków będzie można znaleźć przy pomocy aplikacji GPS - mówi ks. Bogdan Kordula, dyrektor krakowskiej Caritas.

Strefy w Krakowie dzielą się na dwa rodzaje. W czterech wydawane będą posiłki przygotowane w oparciu o dania, które na ogół znają młodzi ludzie z różnych krajów (np. kurczak z ryżem, makaron, pizza). Pozostałe trzy strefy, nazwano „Nasze smaki”. Tam serwowane będą polskie dania regionalne (pierogi, bigos, pajda chleba ze smalcem). - Codziennie będziemy na Facebooku publikowali menu każdej ze stref - mówi ks. Kordula.

Krakowskie strefy mogą obsłużyć ok. 100 tys. osób dziennie. Mają być czynne od południa do północy. Każda będzie mieć powierzchnię 800-1000 mkw. W każdej stanie pięć, sześć namiotów-restauracji z jedzeniem i jeden z napojami. Każdy namiot z jedzeniem obsłuży inny restaurator, dlatego w każdym będzie można zjeść inny rodzaj potraw (codziennie do wyboru przynajmniej pięć, sześć dań; menu w kilku językach).

Posiłki będą tak przygotowane, żeby można je było zjeść, jak na pikniku, czyli np. na bulwarach wiślanych lub na ławce w centrum miasta. W każdej „strefie” będzie też namiot - kawiarnia z kawą, herbatą, słodyczami i lodami.

Strefy w Campusie Misericordiae w Brzegach rozpoczną działalność ok. 10 rano w sobotę 30 lipca i będą otwarte w niedzielę do ostatniego klienta, również w nocy. Znajdą się przy wejściach do sektorów, każda złożona z dwóch tirów - chłodni. Z jednego wydawane będą napoje, z drugiego suchy prowiant. W pakiecie pielgrzymi znajdą kanapkę, jabłko i batonik. W Brzegach będą też namioty z gorącą kawą i herbatą.

Uczestnicy ŚDM, którzy się zarejestrowali, będą „płacić” za posiłki talonami, odpowiadającymi nominałom 5, 10 i 20 zł. Ten ostatni talon ma wystarczyć na zjedzenie dwudaniowego obiadu. Ceny dla pozostałych osób mają być o kilka złotych wyższe.

grazyna.starzak@dziennik.krakow.pl

Grażyna Starzak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.