Składniki:
- 1 wypatroszony pstrąg
- 200g suchej zielonej soczewicy
- 0,5 czerwonej cebuli
- 200g ogórków kiszonych
- 250g ugotowanego buraka
- Natka pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól
Dzień wcześniej namoczyć pstrąga w solance. W 1l przegotowanej wody rozpuścić 100g soli. Do wystudzonego roztworu włożyć rybę i zostawić na noc w lodowce.
Na drugi dzień rozgrzać wędzarnie do 60 stopni. Rybę wyjąć z zalewy i dokładnie osuszyć. Zawiesić na haku i włożyć do wędzarni na godzinę. Po godzinie zwiększyć temperaturę w wędzarni do 80 stopni i wędzić przez 2 godziny.
W między czasie ugotować buraki w całości w skórce i soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W misce wymieszać musztardę z miodem, dodać ugotowana i przelana zimna wodą soczewicę, pokrojone w kostkę ogórki, buraki i drobno posiekana cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając solą.
Na wierzch ułożyć mięso wędzonego pstrąga.
ZOBACZ WAGĘ DIETETYCZNĄ z pomocą, której nie tylko zważysz składniki do potraw, ale też sprawdzisz ile mają kalorii i zawartość cholesterolu >>