"Rzeszowiakiem" po Oceanie Atlantyckim. Wyprawa do krainy kwitnących hortensji

Czytaj dalej
Fot. Jerzy Leniart
Jerzy Leniart

"Rzeszowiakiem" po Oceanie Atlantyckim. Wyprawa do krainy kwitnących hortensji

Jerzy Leniart

Atlantyk bywa kapryśny. Może powitać gwałtownym sztormem albo, jak w przypadku "Rzeszowiaka", słoneczną pogodą. To pierwsza wyprawa największego morskiego jachtu z Podkarpacia na południowe morza. Dotychczas przez 18 lat żeglował po zimnych wodach u wybrzeży Norwegii, Łotwy, Rosji, Islandii, Wielkiej Brytanii, Spitsbergenu i Grenlandii.

Już w ubiegłym roku zapadła decyzja - teraz Azory, wyspy położone na Oceanie Atlantyckim, naprzeciw Portugalii, do ciepła. Taka wyprawa to olbrzymi wysiłek organizacyjny. Liczącą kilkanaście tysięcy mil trasę podzielono na 10 etapów. Na każdy dwutygodniowy odcinek trzeba skompletować załogę i oczywiście doświadczonego kapitana.

Najlepiej osobę, która już dowodziła "Rzeszowiakiem", zna jego zalety i kaprysy. Na głowie kapitana, poza innymi sprawami, jest przygotowanie zapasów żywności na tak długą wyprawę. W kwietniu do achterpiku (magazyn pod pokładem - wyj. red.) trafiają tekturowe pudła owinięte czarne folią odpowiednio oznakowane. Trzy lub cztery na każdy etap.

A w środku same przysmaki. Turystyczna mielonka z Krakusa, litrowe beczułki flaków po zamojsku. Podobne z fasolką po bretońsku i golonką. Makarony, sosy, konserwy rybne. Kasze i ryż. Dżem i czekolady od sprawdzonego dostawcy, wcale nie tego z reklam telewizyjnych. Chleb pełnoziarnisty z kilkumiesięcznym terminem przydatności. I kilka okrągłych bochenków chleba specjalnie wypiekanego z Przeworska, który zawinięty w lnianą serwetkę wytrzymuje dwa tygodnie w morzu. Zupki w proszku i kubki na gorąco. Ananasy w syropie. I wiele innych frykasów. Doświadczeni kapitanowie mają gotowe listy aprowizacyjne i wiedzą, ile potrzeba żywności na każdą osobę. Oczywiście zawsze po rejsie coś zostaje. Trzeba uwzględnić przypadki choroby morskiej, gdzie delikwent nie je nawet przez kilka dni.

Jacht po liftingu

„Rzeszowiak” w tak daleki rejs wyruszył z nowym kompletem żagli. Na załogę czekają również nowe kamizelki ratunkowe. Dno jachtu zostało wypiaskowane i pomalowane specjalna farbą przeciw porostom. Gdy schodzimy w czerwcową sobotę do portu w Lizbonie, biały „Rzeszowiak” prezentuje się okazale wśród setek innych jachtów.

Kapitan Janusz Świętoniowski zarządza obowiązkową odprawę przed wypłynięciem. Każdy otrzymuje indywidualną kamizelkę ratunkową, z którą ma spać w koi. W nocy obowiązkowo musi być ubierana na sztormiak. W ciągu dnia - w zależności od warunków. Wyjaśnia, jak działa tratwa ratunkowa, pławy sygnalizacyjne, jak wzywać pomoc w razie niebezpieczeństwa, jak się zachować, gdyby jacht tonął. Każdy z 7-osobowej załogi już pływał na „Rzeszowiaku”, ale Atlantyk bywa groźny. Trzeba być przygotowanym na różne, także ekstremalne sytuacje.

Pożegnanie z Lizboną

O godz. 18 oddajemy cumy i ruszamy w kierunku Azorów. Żegna nas po lewej stronie monumentalny 28 - metrowy pomnik Chrystusa Króla umieszczony na 80-metrowym cokole, wybudowany na wzór posągu w Rio de Janeiro.

Wiatr delikatnie zaczyna się rozdmuchiwać, żagle idą w górę - przed nami 800 mil (ok. 1400 kilometrów) samotnej żeglugi po oceanie. Po drodze nie ma żadnej, nawet małej wysepki, gdzie można by zawinąć.

Jeśli nie trafimy na Azory, to następnym przystankiem po drugiej stronie Atlantyku będzie dopiero Floryda

- taki żarcik krąży wśród załogi.

Pozostało jeszcze 72% treści.

Aby przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Trwa loteria mieszkaniowa Nowin!

    Wykup abonament dostępu do treści elektronicznych i weź udział w losowaniu fantastycznych nagród: mieszkania oraz gotówki!

    już od
    29,00
    /4 szanse
  • Płatność za artykuł

    Aby przeczytać ten artykuł, wyślij SMS o treści N24 na numer 7155 (1,23 zł z VAT) i aktywuj otrzymany kod.

    1,23 z VAT
Aktywujesz kod bez rejestracji

Odblokowujesz dostęp jednorazowo, tylko na tej przeglądarce. Jeżeli chcesz w przyszłości wrócić do tego artykułu, skorzystaj z opcji aktywacji kodu z rejestracją - zarejestruj się.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i czytaj bez rejestracji" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

odzyskaj hasło

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zaloguj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Aby móc przetwarzać Twoje dane osobowe w postaci adresu e-mail dla celów przedstawiania informacji handlowych na temat naszych towarów lub usług za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej, prosimy Cię o wyrażenie poniżej wskazanych zgód.

Pamiętaj, w każdej chwili możesz cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Cofnięcie zgody nie wpłynie jednak na zgodność z prawem przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych przed wycofaniem zgody. Szczegóły dotyczące zgody, w tym jej wycofania, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności oraz w swoim profilu.

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Domaniewska 45, 02-672 Warszawa. Szczegółowe zasady przetwarzania danych osobowych przez Polska Press oraz uprawnienia użytkowników Serwisu Polskatimes z tym związane zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez nas w szczególności w celu wykonania umowy (usługa świadczona drogą elektroniczną), w celach marketingowych w zakresie udzielonych zgód, jak też w innych celach marketingowych na podstawie naszego uzasadnionego interesu. Podanie przez Ciebie danych osobowych jest dobrowolne. Przysługuje Ci prawo do żądania od nas dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych a także prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych. Więcej na temat Twoich uprawnień oraz celów przetwarzania danych przeczytasz w naszej Polityce Prywatności.

* Jeżeli klikniesz „Zaznacz wszystkie poniższe zgody” automatycznie zaznaczasz wszystkie zgody. Możesz też zaznaczyć lub odznaczyć każdą ze zgód z osobna.

** Zgoda wymagana.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zarejestruj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Jerzy Leniart

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nowiny24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.