Rybka lubi pływać, czyli śledź zawijany z buraczkami
Kulinarna podróż po śląskich smakach z Marią Ożgą. Niech was nie zwiedzie słodka babeczka na zdjęciu, bo dziś u nas będzie na ostro.
To już czwarty i ostatni przepis na śląskie danie autorstwa Marii Ożgi, szefowej kuchni kultowej katowickiej restauracji Kryształowa, finalistki programu MasterChef. Na finał - ryba.
Rybka lubi pływać czyli śledź zawijany z buraczkami
Składniki:
50 dag filetów ze śledzia norweskiego matias,
3 szt. pieczonych buraków,
2 jabłka,
cykoria,
pęczek oregano (lub innych ziół)
pieprz,
sól, sok z cytryny,
Na sos:
2 łyżki miodu
½ szklanki marynowanych grzybów
1/3 pęczka koperku
chili
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Umyć buraki, ale ich nie obierać i włożyć do wcześniej natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Piec przez około 60 minut, aż będą miękkie. Po ostudzeniu obrać ze skórki.
Koperek i oregano umyć, osuszyć, posiekać. Cykorie umyć i usunąć gorzki głąb. Jabłka podzielić na ósemki, usunąć pestki. Kilka cząstek jabłka odłożyć, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Chili przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać. Marynowane grzybki posiekać i kilka odłożyć do dekoracji.
Jabłka, cykorię i połowę buraczków pokroić oraz wymieszać. Ułożyć na filetach i zawinąć. Połączyć miód z oliwą, grzybkami, koperkiem, chili, solą i pieprzem. Pozostałe buraczki grubo pokroić, rozłożyć na talerzu. Na nich ustawić roladki ze śledzia, polać sosem i dowolnie udekorować.
Zdjęcie: Agencja kreatywna kręci się!