Restauracje z Łodzi w elitarnym przewodniku kulinarnym Gault&Millau [LISTA]
16 spośród 580 polskich restauracji, które trafiły na karty jednego z najbardziej cenionych na świecie przewodników kulinarnych, znajduje się w Łodzi
Ichociaż jedna z nich plasuje się nawet w pierwszej pięćdziesiątce najlepszych lokali w kraju, mamy też kilka powodów do zmartwień. W połowie lat 60. ubiegłego stulecia dwóch francuskich krytyków kulinarnych Henri Gault i Christian Millau stworzyli przewodnik kulinarny, który dziś jest jednym z najbardziej prestiżowych tego typu wydawnictw na świecie. Czapa kucharska Gault&Millau waży w świecie tak restauratorów, jak i smakoszy wiele, tym bardziej że inspektorzy przewodnika (jak ma to miejsce w przypadku Michelin) odwiedzają lokal anonimowo.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień