Baby wielkanocne obowiązkowo muszą znaleźć się na świątecznym stole i w koszyczku ze święconką. Dzisiaj proponujemy kilka przepisów. A wśród nich znajdą Państwo receptury na tradycyjną babę zaparzaną, petynetową (muślinową) z 24 żółtek i czekoladową
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki mąki razowej
1 ,5 szklanki cukru, 10 jajek (L)
10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany, 200 ml oleju Rapso, 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, otarta skórka z 2 cytryn, 3 łyżki masła orzechowego, szczypta soli, 4 łyżki cukru waniliowego, 4 łyżki kakao, 100 g orzechów włoskich Kresto,
Dwie różne babki wielkanocne za jednym zamachem. Babka petynetowa (muślinowa) według przepisu Marii Disslowej Wielkanocna tradycyjna baba parzona oraz babka czekoladowa dla wielkanocnych łasuchów. Polecamy pyszne przepisy!
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień