Ptasia grypa w Polsce. Drób powinien być w zamknięciu
Z powodu zagrożenia wysoce zjadliwą grypą ptaków, drób powinien przebywać w zamknięciu.
- Czy zalecenia , by nie wypuszczać kur z kurnika, dotyczą całego kraju? - pyta Czytelniczka. - Także województwa kujawsko-pomorskiego? Pytam nie tylko w swoim imieniu, bo więcej osób ma takie wątpliwości.
Właściciele drobiu chcieliby wiedzieć, czy obostrzenia wynikające z zagrożenia ptasią grypą, dotyczą tylko właścicieli ferm, czy także gospodarstw, w których kury trzymane są na własny użytek?
Jerzy Dymek, Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii wyjaśnia, że nakaz zamknięcia drobiu i innych ptaków wynika bezpośrednio z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U. 2016. Poz. 2091), które weszło w życie 28 grudnia 2016 r. Treść tego rozporządzenia jest dostępna na stronie internetowej Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Bydgoszczy www.wiw.bydgoszcz.pl.
- Utrzymywanie drobiu i innych ptaków w zamknięciu obowiązuje na terenie całego kraju i dotyczy wszystkich osób, nawet tych utrzymujących ptaki na własny użytek - wyjaśnia J. Dymek. - Dodatkowo nałożony został obowiązek zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii wszystkich miejsc, w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki na użytek własny, co oznacza, że wszyscy posiadacze drobiu i innych ptaków powinni zgłosić ten fakt swojemu powiatowemu lekarzowi weterynarii.
Lekarz wojewódzki podkreśla, że bardzo ważne jest przestrzeganie zasad bioasekuracji, które może zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby w gospodarstwie: - Należy pamiętać o tym, że nieprzestrzeganie rozporządzenia skutkuje nałożeniem kary pieniężnej, a brak spełnienia zasad bezpieczeństwa biologicznego, może skutkować odmową wypłaty odszkodowania za likwidowane z nakazu Inspekcji Weterynaryjnej ptaki czy jaja pochodzące z ogniska choroby - tłumaczy Jerzy Dymek.
O zachowaniu szczególnej ostrożności przypomina hodowcom i producentom drobiu Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza. - W związku z pojawieniem się ognisk grypy ptaków u drobiu w Polsce, zwracamy się z apelem do wszystkich hodowców i producentów drobiu, zarówno tych posiadających fermy przemysłowe, jak i przydomowe kurniki, o zachowanie wzmożonych zasad ostrożności i higieny - informuje Łukasz Dominiak, dyr. generalny KRD-IG. - Tylko ich bezwzględne przestrzeganie może uchronić kolejne gospodarstwa przed ogromnymi stratami. Należy pamiętać, że utrzymywanie drobiu w zamkniętych obiektach zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem. Dodatkowo należy zabezpieczyć paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków.
Przypomina o stosowaniu odzieży ochronnej, gdyż wirus może przedostać się na zanieczyszczonym ptasimi odchodami sprzęcie, odzieży oraz butach: - W tym okresie powinniśmy zwracać uwagę na to, co dzieje się zarówno w naszych jak i sąsiednich gospodarstwach, oraz zawsze w przypadku jakichkolwiek podejrzeń, kontaktować się z powiatowym lekarzem weterynarii - uważa Łukasz Dominiak.
Zalecenia KRD dotyczą:
- Zabezpieczenia gospodarstwa. Chodzi o rygorystyczne przestrzeganie zasad bioasekuracji i zabezpieczenie fermy (ptaków, paszy, wody) przed dostępem dzikich ptaków.
- Kontroli osób przebywających na terenie obiektu, w tym bezwzględny zakaz wstępu osobom nieupoważnionym!
- Przestrzegania zasad higieny, stosowania odzieży ochronnej, zmienianej przed każdym kolejnym budynkiem. Wyłożenia mat dezynfekcyjnych i ich stałe nasączanie oraz odkażanie kół pojazdów wjeżdżających na teren gospodarstwa.
- Ochrony poszczególnych obiektów - izolacja budynków, w których są utrzymywane ptaki poprzez zapewnienie osobnej obsługi, żywienia i narzędzi. Umieszczenie poideł i karmideł wewnątrz budynków.
- Stałych kontroli i kontaktów z Powiatowym Lekarzem Weterynarii. Ważne jest regularne prowadzenie rejestru oczyszczania, odkażania, dezynsekcji i deratyzacji. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u drobiu należy niezwłoczne poinformować lekarza o wszelkich symptomach mogących świadczyć o wystąpieniu choroby na fermie: zwiększonej śmiertelności oraz niespecyficznych objawach takich jak apatia, zmniejszone pobieranie paszy i wody, biegunka czy spadek produkcyjności.