Propozycja na obiad: pierś kurczaka w mleku i miodzie
Czekamy również na wasze pomysły. Jeśli lubicie gotować i chcecie podzielić się swoimi przepisami, przesyłajcie je na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl.
Propozycja na obiad: pierś kurczaka w mleku i miodzie
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- ok. 1 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka płatków chili lub kilka ząbków czosnku
- 150 ml mleka
- 1 łyżka miodu
Kolejna propozycja na niedzielny obiad
Tym razem prezentujemy przepis Olgi Smolec-Kmoch, która prowadzi blog kulinarny Początkująca Pani_Domu (www.poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com).
Kilka lat temu umiała jedynie... odlać wodę od ziemniaków. Dziś ma popularny blog i dzieli się z innymi pomysłami, a swój przepis prezentowała w telewizji. Jak sama przyznaje, jej kulinarnym idolem jest oczywiście jej mama, której zupy i pierogi są najlepsze na świecie!
Olga dzieli się też przepisami w naszych dodatkach kulinarnych. A dzisiaj proponuje pierś kurczaka w mleku i miodzie. Świetnie sprawdza się w towarzystwie ziemniaków, ryżu czy też makaronu. Tak przygotowany obiad na pewno zasmakuje waszym gościom. Zabieramy was do kuchni._Czas na gotowanie!
Przygotowanie obiadu
Filety porządnie nacieramy przyprawami - solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Mięso obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor (kilka minut w sumie nam to zajmie). Gdy filet nabierze złotego koloru, wlewamy na patelnię mleko i miód oraz płatki chili (lub obrane ząbki czosnku).
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 - 30 minut - w zależności od wielkości piersi (kurczaka, nie kucharki!). Co jakiś czas polewamy mięso powstałym na patelni sosem i pilnujemy, by nie przywarło.
Jeśli preferujecie pieczenie, to po podsmażeniu filetów możecie wrzucić je do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem i miodem, dodać przyprawy i piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.