Polski grill to nie tylko karkówka, czyli kulinarny odcinek programu TVP z Torunia
Profesor Jarosław Dumanowski, szef kuchni, Bartłomiej Witkowski i aktor Piotr Pręgowski grillowali pod czujnym okiem Artura Moroza.
Gdyby zapytać Polaka czy wybiera weekend z piłką nożną , czy grillem, miałby pewnie problem z odpowiedzią. W związku z tym, że grillowanie to nasz drugi sport narodowy powstaje kulinarno-podróżniczo-rozrywkowy program telewizyjny dla jego miłośników. Znajdą się w nim niecodzienne przepisy na coś z rusztu.
Miło spędzić czas
Toruń jest jednym z kilku miast w Polsce, w którym gościła ekipa telewizyjna programu „Polski grill”. Planem zdjęciowym są miejsca szczególnie malownicze lub charakterystyczne dla danego regionu , gdzie odbywa się wspólne biesiadowanie przy grillu, podczas którego goście mogą zaprezentować swoje indywidualne przepisy.
Na kulinarne wędrówki zaprasza natomiast Artur Moroz, mistrz kuchni kochający podróże i wiecznie szukający nowych inspiracji.
- Chcemy propagować ideę miłego spędzania czasu z przyjaciółmi i pokazać, że polski grill wbrew pozorom wcale nie musi być ciężki. Może być lekko i warzywnie. Warto też podkreślić, że specyfika biesiady przy grillu polega między innymi na tym, że potraw nie można przygotować wcześniej, grillujemy w trakcie spotkania towarzyskiego, co ma swój czas. Rozmowa i przygotowanie potraw przeplatają się - mówi w rozmowie z „Nowościami” Artur Moroz, prowadzący program „Polski grill”.
Znany restaurator i mistrz kuchni do wspólnego grillowania w Toruniu zaprosił profesora Jarosława Dumanowskiego, specjalistę od kuchni staropolskiej, szefa kuchni hotelu Nicolaus - Bartłomieja Witkowskiego oraz Piotra Pręgowskiego - aktora znanego m.in. z serialu „Ranczo”.
Regionalne składniki
Panowie grillowali na dachu hotelu Nicolaus na starówce, a w swoich daniach wykorzystali regionalne składniki, choćby powidła strzeleckie i olej z góry św. Wawrzyńca.
Artur Moroz przygotował żeberka w sosie barbecue z lokalnych przypraw używanych do wypieku toruńskich pierników. Pokazał też jak dobrze zgrillować stek, do którego użył najlepszej w Polsce soli z Ciechocinka. Profesor Jarosław Dumanowski, specjalista od kuchni staropolskiej przygotował kurę na zielono, a aktor Piotr Pręgowski postawił na gęsinę w roli głównej. Jest jednak ona trochę za ciężka, postanowił więc przygotować wątróbki gęsie zawijane w boczku. Z kolei Bartłomiej Witkowski zaproponował coś lżejszego - doradę w liściach bananowca z grillowaną kapustą pak choi w belgijskim ginie.
Jedzenie to sztuka
Program „Polski grill” to kolejna propozycja kulinarna dla widzów. Pierwszy odcinek zostanie wyemitowany 1 lipca w programie pierwszym Telewizji Polskiej o godzinie 17.30.
Czy nowa propozycja TVP zmieni postrzeganie grillowania przez Polaków?
Zdaniem Bartłomieja Witkowskiego, szefa kuchni w hotelu Nicolaus i uczestnika jednego z telewizyjnych programów jest duża szansa, że tak się stanie.
- Dzięki takim programom zaszły duże zmiany. Jesteśmy coraz bardziej świadomi, mamy większą wiedzę kulinarną, o czym przekonuję się codziennie. Moi goście wychodzą z założenia, że jedzenie to sztuka i my kucharze musimy tym oczekiwaniom i coraz większym wymaganiom sprostać, co bardzo mnie cieszy - podkreśla Bartłomiej Witkowski.