
Polędwiczka wieprzowa w pieprzu z sosem czekoladowo kawowym to dość prosty, a jednocześnie wytrawny przepis. Stworzył go Piotr Sajdak, uczestnik programu Masterchef.
- Polędwica, w skrócie najlepsza część mięsa, posiadająca zarówno walory smakowe jak i delikatność. Delikatność, czyli zepsuć je bardzo łatwo - mówi Piotr Sajdak, uczestnik programu Masterchef i autor przepisu.
Składniki:
Polędwica wieprzowa
powidło śliwkowe
wino czerwone, wytrawne
ostry sos chili
napar z kawy
czekolada kuchenna, gorzka
kuskus
pietruszka
orzech włoski
zioła świeże
bułka tarta
parmezan
masło
przyprawy
Przygotowanie:
1. Na deskę do krojenia wysypujemy pieprz, rozmaryn, tymianek, cynamon. Następnie obtaczamy w tych przyprawach polędwiczkę i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z oliwą. Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po obsmażeniu polędwicy wkładamy ją do piekarnika na około 5-6 minut.
2. Podgrzewamy w małym garnku powidła, dosypujemy rozmaryn. Zalewamy winem (ok. 250 ml) i redukujemy aż widocznie wino zmniejszy swą objętość. Dolewamy 2-3 łyżki naparu z kawy, kilka kropel sosu chili (tylko nie Tabasco). Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez około 5 minut. Sos studzimy. Do przestudzonego (ale nie zimnego) dodajemy czekoladę według uznania. Zaciągamy masłem.
3. Kuskus zalewamy wywarem warzywnym. Czekamy aż wchłonie jego znaczną część i wrzucamy posiekaną pietruszkę, pokruszone orzechy włoskie, oraz dodajemy masło. Całość mieszamy.
4. Parmezan trzemy na tarce, rozsypujemy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 5 minut, po czym całość dajemy do ostygnięcia. Do blendera wkładamy świeże zioła pietruszkę, koper, mięte oraz estragon i zasypujemy bułką tartą z dodatkiem szczypty soli i całość blendujemy.
5. Polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika na deskę do krojenia, dajemy jej odpocząć około 5 minut. Następnie znowu wkładamy ją do piekarnika na 2 minuty. Po tym czasie możemy podawać danie.