Plaga alergii - cierpi na nią 250 mln ludzi na świecie
Alergia to jedno z trzech najczęściej występujących schorzeń przewlekłych. Przez lekarzy została okrzyknięta plagą XXI wieku.
Badania naukowe potwierdzają, że alergie znacznie częściej dotyczą mieszkańców miast, niż wsi. Wzrost higieny życia sprawia, że nasz kontakt z pasożytami, bakteriami czy grzybami jest zbyt mały. W konsekwencji układ odpornościowy nie jest odpowiednio stymulowany, czyli nie ma z kim walczyć. Jest to często powodem błędnej reakcji komórek odpornościowych, które zaczynają atakować elementy nieszkodliwe, jak np. pokarmy czy alergeny wziewne (pyłki, roztocza).
Za rozwój alergii możemy winić także nieprawidłowe odżywianie. Wysoko przetworzona żywność, produkty naszpikowane środkami chemicznymi przedłużającymi ich trwałość, poprawiającymi smak czy wygląd, a także niektóre leki (jak antybiotyki czy niesteroidowe leki przeciwzapalne) niszczą prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego.
Pomocne w łagodzeniu objawów alergii są probiotyki - żywe szczepy bakterii
Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje reakcji alergicznej: alergię natychmiastową (IgE – zależną). Jej objawy pojawiają się dość szybko po kontakcie z alergenem. Może to być atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, wysypka alergiczna, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, bóle brzucha) lub układu oddechowego (przewlekłe zapalenie nosa, astma oskrzelowa).
Drugi rodzaj to alergia utajona (IgA i IgG – zależną), występująca ze znacznym opóźnieniem od momentu spożycia danego alergenu. Bardzo często alergizujący pokarm jest cały czas częścią naszej diety, gdyż z uwagi na opóźnienie objawów (nawet 8–96 godzin po posiłku) nie wiemy, że dany produkt nam szkodzi. Objawy to: migreny, atopowe zapalenie skóry, nawracające infekcje, problemy gastryczne, otyłość, zespół chronicznego zmęczenia. Konieczna jest diagnostyka i całkowite wyleminowanie z codziennej diety uczulającego pokarmu.