Piernikowa nuta na stole wigilijnym
W Zespole Szkół Licealnych i Technicznych była XI edycja konkursu gastronomicznego: „Od teorii do profesjonalizmu: Dekoracja stołu wigilijnego“.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, wzięli w nim udział uczniowie uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zadaniem uczestników było zaproponowanie menu wigilijnego, projekt okolicznościowej karty dań, nakrycie stołu zastawą stołową i świąteczna dekoracja.
Jury w składzie:
- Aleksandra Browarska
- Renata Giersz
- Grzegorz Knut
Szczególną uwagę zwróciło na prawidłowość nakrycia stołu zastawą stołową i sztućcami zgodnie z propozycją menu oraz na świąteczne elementy dekoracji.
Komisja zwracała uwagę na walory estetyczne aranżacji. Miała twardy orzech do zgryzienia, gdyż poziom tej edycji był bardzo wysoki. Po burzliwych obradach ustalono, że pierwsze miejsce przypadnie Natalii Główczewskiej i Paulinie Depczyńskiej z kl I TŻ - „Piernikowa nuta“, drugie miejsce zajęły Monika Grelewicz i Dominika Gołuńska z kl IV TŻ - „Kraina lodu“, natomiast trzecie miejsce przypadło Weronika Dembińskiej i Danucie Łąckiej z kl I TŻ za kompozycję „Borowiackie trendy“.