Pani Aniela ze Stanowic piecze najlepsze torty!
Nie trzeba zamawiać u lokalnego cukiernika i słono płacić, można wykonać własnoręcznie. I to wcale nie jest skomplikowane. Pani Aniela Szala z Koła Gospodyń Wiejskich w Stanowicach, piecze najlepsze torty! I przepisem na jeden z nich podzielila się z czytelnikami.
Tort czekoladowo-bakaliowy
Składniki na dwa biszkopty:
12 jajek, 36 dkg cukru, 36 dkg mąki
Krem:
2,5 kostki masła, 1 kostka margaryny palmy, 6 jajek, 7 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki kakao, 1 czekolada gorzka, orzechy, rum, rodzynki.
Przygotowanie:
1. Biszkopty
W misce ubić na sztuwną pianę 8 białek, dodać 24 dkg cukru i ponownie ubić. Dodać 20 dkg mąki i delikatnie wymieszać. Dorzucić 4 dkg kakao.
W drugiej miesce przygotować ciasto na drugi biszkopt. 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać 12 dkg cukru i ponownie ubić. Dodać 12 dkg mąki i delikatnie wymieszać.
Po upieczeniu ciemny biszkopt (z kakao) przekroić wzdłuż na dwie części.
2. Krem
Utrzeć dwie kostki masła i 1 kostkę margaryny, dodać 6 jajek i 7 łyźek cukru. Dorzucamy cukier waniliowy i trzy łyźki kakao sparzone wrzątkiem. Krem podzielić na trzy części. Do pierwszej części dodać drobno posiekane orzechy. Do drugiej części dodajemy rodzynki wcześniej nasączone w rumie. Trzecią częścią kremu dekorujemy boki tortu i górę.
Ułożenie warstw tortu od dołu:
Ciemny biszkopt
krem z orzechami
jasny biszkopt
krem z rodzynkami
ciemny biszkopt
Na górę dajemy czekoladę rozpuszczoną z 1/2 kostki masła.