Otyłość przekleństwem współczesnego świata
Według Światowej Oganizacji Zdrowia, na całym świecie z problemem nadwagi zmaga się około 1,6 miliarda ludzi, zaś 522 miliony cierpią na otyłość.
Źródłem otyłości jest dostarczanie organizmowi większej ilości kalorii, w stosunku do wydatkowanej energii. Efekt - odkładająca się w nadmiarze tkanka tłuszczowa. Jak podaje WHO, w 2014 roku aż 39 proc. dorosłych zmagało się z nadwagą, natomiast 13 proc. z otyłością. Problem dotyka nie tylko dorosłych, szacuje się, że około 41 milionów dzieci poniżej 5. roku życia borykało się z nadwagą lub otyłością. Zaawansowany nadmiar tkanki tłuszczowej, czyli otyłość, niesie ze sobą szereg niekorzystnych zmian w organizmie, które stają się podłożem do rozwoju miażdżycy, cukrzycy, czy chorób przewodu pokarmowego. Przyczyniają się one do 10-13 proc. przedwczesnych zgonów w Europie.
Grube dzieci
Częste jedzenie „w biegu”, poza domem, brak regularności w porach posiłków, czy unikanie aktywności fizycznej wpisały się w kanon współczesnego społeczeństwa, a w szczególności rodziny. Rodzice wychodzą z założenia, że lepiej jest przekarmić dziecko, aniżeli sprawić, by poznało uczucie głodu.
- Ograniczając dzieciom możliwość wzięcia udziału aktywności fizycznej, wyrządzamy im krzywdę - tłumaczy Katarzyna Jańska, lekarz internista. - Należy pamiętać, że ilość komórek tłuszczowych rozwiniętych w trakcie okresu dojrzewania pozostaje do końca życia. Zatem otyłość u małych dzieci i młodzieży, predysponuje do występowania otyłości w wieku dorosłym, a co za tym idzie, rozwoju chorób wynikających z nadmiernej masy ciała.
Odchudzanie musi być... zdrowe, a to oznacza zrzucanie 1 kg tygodniowo
Możemy zahamować ten proces poprzez zwrócenie większej uwagi na jakość spożywanej żywności oraz wyrobienie właściwych nawyków żywieniowych. Dotyczy to nie tylko dzieci, ale także odpowiedzialnych za ich codzienne posiłki rodziców. - Nadal panuje przeświadczenie, że nie trzeba się martwić o nadmierną tuszę dziecka, ponieważ ono „wyrośnie z tego”. Otóż nic bardziej mylnego. Od samego początku należy wyrabiać w dziecku dobre nawyki żywieniowe w postaci regularności spożywania posiłków oraz urozmaicać je dużą ilością warzyw, ryb i chudego mięsa – mówi Monika Honory, ekspert ds. żywienia.
Jako sposób walki z nadmiarem kilogramów wiele osób sięga po różnego rodzaje diety.
- Trzeba pamiętać, że proces odchudzania powinien być przede wszystkim bezpieczny dla organizmu i zachodzić w tempie
około 1 kilograma tygodniowo – podpowiada Monika Honory.
Spożywanie posiłków gotowanych opartych na warzywach odciąża organizm, reguluje pracę jelit, a także oczyszcza.
Stosowanie zup, wody i owoców skutecznie doprowadza organizm do równowagi, przyspieszając przy tym metabolizm. Etap odchudzania za pomocą rozpisanego jadłospisu jest istotną częścią procesu.
Aby sprawdzić ryzyko otyłości, można posłużyć się wskaźnikiem BMI (masa ciała/wzrost²). Wartości prawidłowe szacuje się na poziomie 18,5 – 24,9, nadwagę na poziomie 25-29,9, natomiast otyłość powyżej 30.