Nowe smaki, spotkania przy stole i dobra kuchnia. Zaczął się Restaurant Week

Czytaj dalej
Fot. Adrian Tomczyk
Piotr Nowak

Nowe smaki, spotkania przy stole i dobra kuchnia. Zaczął się Restaurant Week

Piotr Nowak

Osiemnaście dni - tyle czasu będziemy mieli na zapoznanie się z menu uczestników Restaurant Week w Lublinie. W festiwalu bierze udział 17 restauracji. Inauguracja odbyła się w Legendach Miasta w hotelu Ibis Styles.

Festiwal, który ma rozpromować najlepsze dania lubelskich chefów powraca z nową energią. Po trudnym dla branży gastronomicznej 2020 r. restauracje chcą przyciągnąć smakoszy swoimi specjałami.

W taki też sposób zaprezentowała się w czwartkowy wieczór kuchnia Legend Miasta. Podczas kolacji dla ambasadorów Restaurant Week można było wybierać dwóch menu: rybnego i mięsnego. Każde menu z trzema daniami. Spotkanie przy festiwalowym stole zdominowały rozmowy o minionym roku. Która restauracja przetrwała? Która zamknęła swoje podwoje?

W końcu górę wzięły dyskusje o nowych smakach. Która burgerownia ma najlepsze mięso? Gdzie jest najlepszy street food? Czy w Lublinie jest miejsce na kolejną meksykańską knajpę? Czy byłaś tu? Czy jadłeś tam? Czasem za odpowiedź wystarczyła skrzywiona mina. Innym razem wymianę zdań kwitowało zgodne: "Musimy się tam wybrać".

W tym czasie na stół wjeżdżały kolejne dania. Bohaterem pierwszego menu był pstrąg w dwóch odsłonach: wędzonej i z bulionu, drugiego: żeberka BBQ i bycze jądro z boczniakiem. Na deser główne skrzypce grały lody z ananasem sous-vide. Wszystkie dania zostały podane z ciekawymi dodatkami, które pięknie prezentowały się na talerzu.

Pierwsza kolacja w ramach Restaurant Week napawa optymizmem. Okazuje się , że po pandemii i związanych z nią zawirowaniach kuchnia trzyma poziom. Warto przypomnieć, że poza Legendami Miasta w festiwalu biorą udział: MOJO Kuchnia & Przyjaciele, Mandragora i Słodka Mandragora, Od Kuchni, Insomnia, 2 Pi er, 2 Pi er Sushi House, Niepospolita, Dwór Choiny, Sarzyński, Za Kulisami, Małe Indie, BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka, The Olive – Hotel Ilan, Bianco - Hotel Luxor i Central Park Family Restaurant. Na to, żeby sprawdzić kuchnie lubelskich restauracji mamy ponad dwa tygodnie.

Piotr Nowak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.