Monika Zacharzewska

NIK skontrolowała, co pacjenci dostają na talerzach. Szpitalne jedzenie bywa za tłuste i mało odżywcze

NIK skontrolowała, co serwują kuchnie pacjentom kilkunastu szpitali w Polsce. Wyniki nie są optymistyczne. Fot. Janusz Wójtowicz NIK skontrolowała, co serwują kuchnie pacjentom kilkunastu szpitali w Polsce. Wyniki nie są optymistyczne.
Monika Zacharzewska

Produkty w szpitalnych posiłkach nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić - alarmuje Najwyższa Izba Kontroli.

Najwyższa Izba Kontroli sprawdziła jakość szpitalnych posiłków w kilkudziesięciu placówkach w Polsce m.in. szpitalach w Gdańsku i w Miastku.

W większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia. Były one przygotowywane z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych. Bywało, że jadłospisy diety podstawowej nie pokrywały się z danymi deklarowanymi przez producentów na etykietach produktów.

Pozostało jeszcze 88% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Monika Zacharzewska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.