Monika Zacharzewska

NIK skontrolowała, co pacjenci dostają na talerzach. Szpitalne jedzenie bywa za tłuste i mało odżywcze

NIK skontrolowała, co serwują kuchnie pacjentom kilkunastu szpitali w Polsce. Wyniki nie są optymistyczne. Fot. Janusz Wójtowicz NIK skontrolowała, co serwują kuchnie pacjentom kilkunastu szpitali w Polsce. Wyniki nie są optymistyczne.
Monika Zacharzewska

Produkty w szpitalnych posiłkach nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić - alarmuje Najwyższa Izba Kontroli.

Najwyższa Izba Kontroli sprawdziła jakość szpitalnych posiłków w kilkudziesięciu placówkach w Polsce m.in. szpitalach w Gdańsku i w Miastku.

W większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia. Były one przygotowywane z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych. Bywało, że jadłospisy diety podstawowej nie pokrywały się z danymi deklarowanymi przez producentów na etykietach produktów.

Pozostało jeszcze 88% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Monika Zacharzewska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.