Nie tylko gęsina na Świętgo Marcina - słodkości też

Czytaj dalej
Fot. Łukasz Kasprzak
Magda Jach

Nie tylko gęsina na Świętgo Marcina - słodkości też

Magda Jach

Łódzkie cukiernie oferują rogale z białym makiem, wzorowane na przysmaku świętomarcińskim z Poznania. Tamtejsi cukiernicy przygotowują je na dzień św. Marcina, przypadający 11 listopada już od drugiej połowy XIX w.

- U nas też to produkt sezonowy, który wprowadzamy na początku listopada - mówi Michał Miś, cukiernik. - Rogale robimy według własnej receptury z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku z orzechami włoskimi i rodzynkami. Dekorujemy je lukrem i orzechami arachidowymi.

Jeden waży 180 g i kosztuje 3,50 zł. Rogale pojawiły się także w hipermarketach. Np. w Tesco - również z ciasta połfrancuskiego z masą makową z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami, kupuje się je na wagę - po 27,99 zł/kg. W Auchan natomiast za sztukę zapłacimy 3,99 zł.

Magda Jach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.