Nie tylko gęsina na Świętgo Marcina - słodkości też
Łódzkie cukiernie oferują rogale z białym makiem, wzorowane na przysmaku świętomarcińskim z Poznania. Tamtejsi cukiernicy przygotowują je na dzień św. Marcina, przypadający 11 listopada już od drugiej połowy XIX w.
- U nas też to produkt sezonowy, który wprowadzamy na początku listopada - mówi Michał Miś, cukiernik. - Rogale robimy według własnej receptury z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku z orzechami włoskimi i rodzynkami. Dekorujemy je lukrem i orzechami arachidowymi.
Jeden waży 180 g i kosztuje 3,50 zł. Rogale pojawiły się także w hipermarketach. Np. w Tesco - również z ciasta połfrancuskiego z masą makową z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami, kupuje się je na wagę - po 27,99 zł/kg. W Auchan natomiast za sztukę zapłacimy 3,99 zł.