NASZE DOBRE PODKARPACKIE. Kiełbasa wiejska z masarni Marka Pelca z Markowej. Tradycyjna receptura i niepowtarzalny smak

Czytaj dalej
Fot. materiały uczestnika konkursu
Konrad Karaś

NASZE DOBRE PODKARPACKIE. Kiełbasa wiejska z masarni Marka Pelca z Markowej. Tradycyjna receptura i niepowtarzalny smak

Konrad Karaś

Kiełbasa wiejska z Markowej to niezwykle smaczny produkt, który został zgłoszony do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie 2021 przez masarnię Wyroby Swojskie z Markowej.

Firma rodzinna Marka Pelca z Markowej zajmuje się kultywowaniem sprawdzonych receptur na naturalne, wędzone dymem wyroby.

- Wszystkiego nauczyliśmy się od naszego taty, który był rzeźnikiem i masarzem – opowiada Krystyna Pelc, żona właściciela masarni Wyroby Swojskie z Markowej.

Mięso, które wykorzystywane jest do produkcji, pochodzi z zaufanego gospodarstwa. Wędliny wędzone są wyłącznie dymem olchowym.

W ofercie Wyrobów Swojskich z Markowej można znaleźć wiele rodzajów wędlin i podrobów, m.in. szynkę, baleron, schab wędzony i parzony, boczek, kiełbasę grillową, pasztetową, kaszankę, zająca (pieczeń), salceson, faszerowaną polędwiczkę i schab oraz kiełbasę wiejską, czyli produkt, który został zgłoszony przez masarnię do tegorocznego konkursu Nasze Dobre Podkarpackie organizowanego przez Gazetę Codzienną Nowiny.
- Mamy nadzieję, że dzięki konkursowi Nasze Dobre Podkarpackie 2021 sprzedaż naszego produktu znacznie wzrośnie - liczy Krystyna Pelc.

Pyszna kiełbasa wiejska według tradycyjnej receptury

Do wyrobu kiełbasy wiejskiej z Markowej wykorzystywane są wyłącznie najlepszej jakości mięsa wieprzowe oraz naturalne przyprawy. A jak wygląda cały proces produkcji?

- Najpierw mięso mielimy na dwóch sitach 8 mm i 4,5 mm. Do kiełbasy dodajemy sól, pieprz oraz świeży czosnek, który wcześniej kupujemy od rolników. Woda służy tylko do tego, żeby zaparzyć czosnek. Cały proces trwa około 5-6 godzin, po to, aby wydobyć najlepszy smak i aromat. Kiełbasa wiejska jest wędzona naturalnym dymem, używamy do tego drzewa olchowego – opowiada Krystyna Pelc.

Do kiełbasy dodawana jest tylko jedna substancja konserwująca – azotyn sodu, która zabezpiecza wędliny i przetwory mięsne przed bakterią Clostrudium botulinum.

Produkty w ponad 20 sklepach na Podkarpaciu

Firma Wybory Swojskie z Markowej słynie ze swojej ogromnej staranności w tworzeniu smaków. - Chcielibyśmy, żeby ludzie kupowali tradycyjne wyroby. To dla nas niezwykle ważne. Dbamy o to, aby nasze wędliny i podroby smakowały każdemu jak najlepiej. Chcemy, by każdy - kto spróbuje naszego produktu – powrócił myślami do dawnych czasów i smaków z dzieciństwa – dodaje Krystyna Pelc.

Sprzedaż produktów firmy Wybory Swojskie z Markowej odbywa się w ponad 20 sklepach z terenu województwa podkarpackiego, m.in. w Rzeszowie, Łańcucie, Markowej, Albigowej i Kraczkowej.

Konrad Karaś

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.