Urszula Sobol

Nasze Dobre Podkarpackie 2021. Kiełbasa Markowska Sucha Fołta z Zakładu Uboju i Przerobu Mięsa „Jan Fołta” w Markowej

Kiełbasa Markowska Sucha Fołta jest wpisana od 2015 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa Fot. Materiały uczestnika konkursu Kiełbasa Markowska Sucha Fołta jest wpisana od 2015 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa
Urszula Sobol

Zakład Uboju i Przerobu Mięsa „Jan Fołta” w Markowej do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie 2021 zgłosił Kiełbasę Markowską Suchą Folta. To smaczna wędlina produkowana według tradycyjnej receptury z mięsa pochodzącego z własnej ubojni.

Wśród uczestników konkursu NDP 2021 jest przedsiębiorstwo rodzinne Jana Fołty z Markowej.

Ich Kiełbasa Markowska Sucha Fołta jest produkowana według tradycyjnej receptury z mięsa pochodzącego z własnej ubojni.

Warto wiedzieć, że kilogram kiełbasy otrzymuje się z dwu kilogramów mięsa.

Wytwarzana jest z wysokiej klasy mięsa wieprzowego

Mięso po rozbiorze jest mielone, doprawiane pieprzem, czosnkiem i solą oraz nadziewane w naturalne jelita wieprzowe. Tak sporządzony półprodukt jest długo wędzony w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem, aż do uzyskania wiśniowego koloru. Następnie kiełbasa jest suszona przez trzy tygodnie do uzyskania odpowiedniego koloru, od ciemnoróżowego do brązowego.

Kiełbasa jest krucha, mocno wysuszona, łamie się z charakterystycznym trzaskiem. To prawdziwy smaczny rarytas, który cieszy się dużym zainteresowaniem.

Kiełbasa Markowska Sucha Fołta wpisana jest od 2015 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Otrzymała też Perłę 2012 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Tradycyjna receptura i naturalne przyprawy

Zakładu Uboju i Przerobu Mięsa „Jan Fołta” w Markowej produkuje najwyższej jakości mięsa i wędliny. Asortyment wytwarzany w zakładzie obejmuje całą gamę wyrobów, wędzonki i wędliny wieprzowe. To bogaty wybór kiełbas i pasztetów. Oferują również klientom polędwiczkę nadziewaną markowską, szynkę wiejską markowską, szynkę wędzoną markowską z ziołami i szynkę pieczoną, udziec pieczony z repetką, schab wędzony markowski, schab nadziewany śliwką, schab nadziewany mięsem, schab nadziewany boczkiem. Klienci kupujący produkty z Zakładu Uboju i Przerobu Mięsa „Jan Fołta” w Markowej są świadomi ich wartości, doceniają także ich walory smakowe.- Np. wyjątkowy smak kiełbasie markowskiej nadaje tradycyjna receptura, która od samego początku jest taka sama, doświadczenie w przygotowywaniu zrównoważonej smakowo mieszanki mięs (130g/100g wyrobu gotowego) i naturalne przyprawy.

- Nasze wędliny przygotowywane są według sprawdzonych receptur - zapewnia Jan Fołta, właściciel Zakładu Uboju i Przerobu Mięsa „Jan Fołta” w Markowe. Dzięki czemu są one zawsze wyśmienicie smaczne i na pewno każdy znajdzie wśród nich swoje ulubione.

Zakład nieustannie powiększa swoją produkcję i asortyment, odpowiadając na coraz to nowsze potrzeby i wymagania klientów.

Warto wiedzieć!

Zakładu Uboju i Przerobu Mięsa „Jan Fołta”

produkuje najwyższej jakości mięsa i wędliny. Asortyment wytwarzany w zakładzie obejmuje całą gamę wyrobów, wędzonki i wędliny wieprzowe. To bogaty wybór kiełbas, m.in. kiełbasa markowska Fołta, kiełbasa markowska sucha, kiełbasa biała markowska, kiełbasa szynkowa z Markowej, kiełbasa chudzinka z polędwicy, kiełbasa dobra i kabanosy markowskie.

Urszula Sobol

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.